Stižu migranti

Željka Domazet

Kada je riječ o migrantima, BiH i njene institucije su se u vezi sa ovim problemom upetljale "k'o pile u kučine", pa niti znaju kako da ga riješe, niti predviđaju šta bi ih moglo snaći.

Predsjedavajući Savjeta ministara i svi ministri BiH zajedno su donijeli kojekakve planove i sa humanitarnog i sa bezbjednosnog aspekta. Održan je i sastanak "odabranih ministara" sa bezbjednosnim agencijama u BiH i glavnim tužiocem, od koga se očekivalo da će javnost dobiti odgovore na mnoga pitanja koja stoje iznad ove neuređene i javašluku sklone zemlje.

Nakon tog sastanka su pred novinarima slavodobitno rekli da su svi dobili zadatke, da se radi na terenu, da će se za smještaj izbjeglica upotrijebiti kasarne koje nisu perspektivne i čitav niz opštih konstatacija.

Međutim, nijedne riječi nisu kazali o brojnim problemima. Između ostalog, ni o državljanima BiH koji su iz ove zemlje otišli da ratuju na strani Islamske držane i koji veoma lako mogu iskoristiti državljanstvo BiH i ponovo se vratiti u ovu zemlju da stvaraju novu mrežu terorista i boraca za Islamsku državu.

Predstavnici institucija u BiH i njeni zvaničnici tvrde da će razgovarati i sa zvaničnicima Evropske unije. Ministar bezbjednosti BiH kaže da će se sastati sa kolegom iz Hrvatske, predsjedavajući Savjeta ministara poručuje da su svi dobili zadaću i da treba da rade, ministar za ljudska prava i izbjeglice da treba prihvatiti migrante jer je i sama osjetila izbjegličku muku i tako redom, a obruč oko ove zemlje se iz dana u dan steže.

Zemlje Evropske unije se ograđuju zidovima, od Srbije hoće da naprave kolektivni centar, a BiH čeka da joj neko drugi sa strane riješi probleme jer je očito da ovakva kakva jeste to nije u stanju.

I dok zvaničnici institucija BiH sastanče i putuju, a  imigrantska politika u Evropskoj uniji se raspada, BiH bi danas-sutra mogla da postane veliki migracioni centar u koji će ulaziti kako ko hoće i raditi šta hoće.

Ne bude li ova zemlja vrlo brzo reagovala jer je u velikoj mjeri zakasnila za svaku reakciju, vrlo brzo će postati prostor oko kojeg će se praviti zidovi i žice svake vrste i ostavljena da trune.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana