Stimulacije

Goran Maunaga

Odgovor na pitanje zašto većina radno sposobnih građana BiH želi da dobije posao u institucijama na nivou BiH leži i u činjenici da su te institucije najdarežljivije kad je u pitanju nagrađivanje zaposlenih.

Jer, bez obzira na svjetsku i ovdašnju ekonomsku krizu i recesiju, te institucije ponašaju se kao da su ostrvo - za njih nikakav problem ne predstavlja isplata čak milion maraka zaposlenima na ime novčanih stimulacija.

A to je tako jer se, jednostavno, taj novac daje direktno iz džepova poreskih obveznika.

Najgore u svemu je to što su neki od zaposlenih novčano nagrađeni za obavljanje redovnih poslova, uz stimulaciju koja je u pojedinim slučajevima mjesečno premašivala 1.000 maraka, a što je utvrdila i Kancelarija za reviziju institucija na nivou BiH.

Ali pošto Kancelarija za reviziju nema nikakvu moć kad je u pitanju primjena sankcija za navedene prekršaje, može se očekivati da se rastrošne institucije na nivou BiH nastave ponašati kao i do sada.

Stimulacije su pojedincima isplaćivane u kontinuitetu, što iznosi i više od 4.500 maraka. Obrazloženja za takvo bacanje novca obveznika više su nego prozaična: radi se o "efikasnom, blagovremenom i kvalitetnom obavljanju zadatih poslova".

Kao da zaposleni već ne primaju podebelu platu za poslove koji bi upravo tako i trebalo da budu obavljeni bez naknadnih novčanih nagrada.

U krajnji, već dobro poznati bezobrazluk vodećih ljudi institucija na nivou BiH, uklapa se i činjenica da su stimulacije u 2013. godini znatno povećane u odnosu na 2012. 

To govori da nikakve svjetske krize ni recesije za njih ne postoje, da ih oni i njihovi zaposleni nikada nisu ni osjetili. Kao i to da je BiH za njih i one slične njima - pravi  eldorado.

Nesumnjivo je da je potrebno donijeti pravilnik kojim će biti precizirana visina naknade za rad, recimo, u disciplinskim komisijama, ali će, znajući dosadašnji način rada navedenih institucija, neizbježnog zaobilaženja zakona biti i tada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana