Stimulacije

Svjetlana Šurlan

S obzirom na to da se radnicima u institucijama BiH tokom godine isplate pozamašne stimulacije, u BiH bi po principu reciprociteta sve trebalo da cvjeta.

To, više je nego očigledno, nije slučaj, pa se postavlja pitanje znaju li rukovodioci institucija BiH za šta uopšte nagrađuju svoje zaposlene?

Ministri, direktori i drugi rukovodioci očigledno ne znaju da se stimulacija isplaćuje radniku koji je obavio dodatni - ekstraposao i koji naravno ide u korist instituciji u kojoj radi. Međutim, odgovorni u institucijama BiH radnicima stimulacije isplaćuju za obavljanje redovnih aktivnosti, za šta isti ti radnici naravno dobijaju i platu.

Od 20 pa do više hiljada maraka iznos je koji organi BiH praktikuju da isplaćuju kao nagrade radnicima, jer su “kvalitetno i efikasno obavljali redovne poslove”.

Da su bar i te redovne poslove uradili kako treba, pa da ih stimulišu, nego ni to nije slučaj. Revizori su u većini institucija utvrdili da ne postoji opravdanost nagrađivanja zaposlenih. Sramota!

Sramota jer postoje hiljade nezaposlenih, a novac se ne ulaže u otvaranje novih radnih mjesta, već se sliva u džepove, već ionako dobro plaćenih, činovnika.

Potrebno je naravno naglasiti da isti ti činovnici najčešće ne rade svoj posao, nisu kvalifikovani za mjesta na koja su postavljeni, a dokaz za sve to nalazi se jednostavno pred očima svih, u sumornoj svakodnevici BiH.

Još bi možda i bilo nekog opravdanja za takvo ponašanje, da pored stimulacija nema isplata i raznoraznih regresa, naknada, plaćanja mobilnih telefona, goriva, pića i ića na šta odu milioni maraka.

Ali ne, sve se to mora isplatiti, i to naravno iz državne kase. A kako? Tako što su zakoni u BiH nedorečeni, polovični, naštimani... baš kao i sama BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana