Stihovi našeg djetinjstva

Milijana Latinović

Djela velikana srpske književnosti, kakvi su Jovan Jovanović Zmaj i Branko Ćopić, neizostavan su dio djetinjstva svakoga od nas

Nema čovjeka na brdovitom Balkanu koji nije, bar onako usput čuo za Ćopićevu „Ježevu kućicu" ili Zmajev „Svet", a mnogi i decenijama nakon što su izašli iz đačke klupe rado recituju stihove ovih pjesama.

Međutim, te stihove, uz koje smo svi stasavali, neko je promijenio, a djela ovih velikana dobila su potpuno drugo značenje i smisao.

Ježurka Ježić, postao je delija stara, a u stihovima pjesme „Svet" potkrala se ideologija komunizma. Đaci širom Srpske, u zavisnosti od bogatstva pisane riječi na policama školskih biblioteka, uče različite verzije ovih pjesama, a u većini tih knjiga nalaze se izmijenjene verzije.

Ko je i kada napravio grešku, slučajnu ili namjernu, teško je utvrditi. Još teže je objasniti sedmogodišnjem djetetu da je pjesmica koju je naučio njegov drug iz klupe ispravna, a ona koju je ono naučio pogrešna.

U nebranom grožđu našli su se i roditelji i učitelji, koji ne znaju šta da kažu djeci i koji tvrde da godinama unazad, uzalud upozoravaju na greške u udžbenicima.

Koliko su propusti očigledni, najbolje potvrđuje činjenica da na mnoge greške ukažu i sami đaci koji su tek stasali da na svojim nejakim plećima ponesu školsku torbu. 

Oni koji pišu udžbenike u RS pozivaju se na zakone, propise i ljude od struke u svojim redovima, koji po njihovom mišljenju znaju šta rade. A da li zaista znaju, o tome neka sude oni koji su čitali originalna djela Zmaja i Ćopića.

Možda je konačno došlo vrijeme da se nadležni uhvate u koštac sa propustima u obrazovanju kojih je svakim danom sve više. Sigurno je da bi pune ruke posla imao svako ko bi zasukao rukave i odlučio da provjeri šta to naša djeca uče u školi i ko i na koji način bira književna djela koja će se naći među koricama čitanki i lektira.

Ko je oskrnavio djela Zmaja i Ćopića, nakon toliko godina više nije ni važno. Bitno je da oni koji danas pišu udžbenike istu grešku ne ponavljaju i konačno u čitanke i lektire uvrste originalna djela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana