Stigli crni dani

Marijana Miljić Bjelovuk

Većina građana Srpske je prethodnih godina od ionako skromnih primanja izdvajala i čuvala novac za još gore i crnje dane. Ti dani su došli jer tu crkavicu, koju su odvajali od usta prethodnih godina, počeli su da povlače iz banaka.


 Na to su ih primorali pad ionako skromnih primanja te strah od neizvjesnosti šta će biti zbog pandemije koja kosi sve pred sobom. Takođe, pojedini ostaju i bez ikakvih primanja pa iz banaka povlače ono što su sačuvali kako bi mogli preživjeti u ovim teškim vremenima.

I taj fond koji su sačuvali sigurno za većinu radnika nije bogzna šta, tako da će i on ubrzo ostati prazan, a građani prepušteni pronalasku novog metoda preživljavanja. U tome su, izgleda, postali pravi ekonomski stručnjaci, jer iz godine u godinu pronalaze novu računicu kako preživjeti sa sve manje i manje novca.

Štednjom se ne mogu pohvaliti oni koji vode ovu zemlju i koji rasipaju novac na sve moguće strane, od raznih putovanja, nabavki limuzina, do kojekakvih reprezentacija na kojima se okupljaju oko stola punog raznih đakonija i slikaju. Takvim svojim nemarom troše novac ovih poreskih obveznika koji godinama od svoje crkavice odvajaju novac za štednju i traže metode za preživljavanje sa što manje novca.

Naravno, muku im zadaju i bankari kod kojih drže novac, jer su kamate na čuvanje novca u bankama minimalne, a one na kredite, bez kojih skoro nijedno domaćinstvo u Srpskoj nije, maksimalne. Ti isti bankari i u ovoj krizu nude moratorijum na otplatu kredita koji, izgleda iz iskustva većine, na kraju skuplje košta nego da redovno izmiruju rate koje stižu na naplatu. Ali od koga je pomoć ponuđena, nije se moglo više ni očekivati.

Očigledno je da nova kriza nemilice udara. Jer pored virusa korona koji ostavlja nesagledive posljedice, obični građani u trenutnoj situaciji nemaju razumijevanje ni od pojedinih institucija, poslodavaca, bankara...  Čekajući bolje sutra svih ovih prethodnih godina, dočekali su samo gore sutra. Bolje sutra očigledno ne postoji na ovim prostorima. Naravno, postoji za pojedince, ali za većinu nikako i oni, kao što je slučaj bio i do sada, bolje mogu samo da potraže u nekim evropskim zemljama. Tako je bilo do korone, a sigurno se i nakon nje neće mnogo toga promijeniti.

Oni koji obećavaju po ko zna koji put da će srezati nabavku automobila, službena putovanja i nepotrebne izdatke, i dalje neće štedjeti kada je u pitanju novac građana koji će i dalje tražiti računicu za preživljavanje sve dok ne spakuju kofere i potraže bolje sutra u nekoj od evropskih zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana