Stigao je SSP

Željka Domazet

Stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) BiH je dobila još jednu šansu da se približi Evropskoj uniji, čime bi napravila korak naprijed ka svijetu u kome se zna red i poštuju zakoni.

Sporazum je potpisan prije osam godina, ali od tada se slabo šta uradilo. Zbog različitih maksimalističkih ciljeva i zahtjeva da ova zemlja bude centralizovana godinama se ne rješavaju ni sistem koordinacije, ni odluka u slučaju "Sejdić i Finci", koji su bili uslovi da bi BiH mogla podnijeti kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU.

Te stvari Srpska je odavno riješila i ponudila rješenja partnerima u Federaciji, ali se čekalo i treniralo strpljenje vjerujući da će ta pitanja iz Srpske biti riješena onako kako su zamislili političari u Sarajevu. Tako je vrijeme neumitno prolazilo, a reforme sa kojima se ova zemlja kad-tad mora suočiti su stajale u mjestu.

Da više nikakvih dilema ne bi bilo i da svi u ovoj zemlji konačno shvate, poručio je nedavno i specijalni predstavnik Evropske unije, koji je jasno rekao da Republici Srpskoj niko ne može uzeti nadležnosti i da ova zemlja svoje zakonodavstvo i propise mora usaglasiti sa onim u Evropi.

Sada kada je konačno SSP stupio na snagu Evropska unija je još jednom širom otvorila vrata BiH, ali da bi ona mogla preći prag moraće sprovesti reforme kako u socijalnom i ekonomskom sektoru, tako i u sektoru pravde i jalove prekobrojne administracije.

Zvaničnici BiH su i ovoga puta evropskim partnerima obećali da će svesrdno raditi na reformama, ali da li će i ovoga puta samo ostati na obećanjima ostaje da se vidi. Obaveze mehanizma koordinacije i odluke suda iz Strazbura još stoje, a kako i kada će ih ova zemlja riješiti vidjećemo. Obećanja su tu, ali sama obećanja neće donijeti benefite koji su sada pred BiH. Ne bude li radila ono što joj je u zadatku i dalje će ostati na marginama bez obzira na to što je SSP na snazi. Snaga u reformama svakako će biti ekvivalentna beneficijama koje su njima dobijene.

Ostane li i dalje sporazum samo mrtvo slovo na papiru, njegovu snagu neće osjetiti niko. Ne budu li se donosili zakoni i sprovodile reforme, vrlo lako se ovoj zemlji može desiti da još jednu šansu prokocka i da civilizovani evropski svijet samo konstatuje da je riječ o zemlji koja je bezizlazan slučaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana