Stezanje kaiša

Vedrana Kulaga Simić

Ekonomska kriza već godinama uzima danak ne samo u BiH već i u zemljama u regionu. Zajedničko za sve ekonomije jeste to da se grčevito bore sa problemima kako bi posljedice krize što je moguće više ublažile i sistem održale iznad crvene linije.

S obzirom na opštu nelikvidnost, u tim nastojanjima teško je izbjeći kucanje na vrata MMF-a. Iz Vašingtona su, međutim, stigli dobro poznati uslovi sadržani u riječima - štednja i rezovi. Takav uslov bez alternative postavljen je i pred vlasti u BiH tokom pregovora o novom aranžmanu.

Nepobitno je da neće biti lako napraviti rezove koje traži MMF, tim prije što su oni obuhvatili sektore u kojima vlast vrlo lako može da dospije na tanak led, poput penzijskog i zdravstvenog sistema, socijalnih davanja, subvencija... Ma koliko poštivanje tih uslova bilo politički opasno, posebno ako se ima u vidu činjenica da se bliže izbori, vlasti nisu imale kud. Deficiti u budžetima doveli su ih pred svršen čin.

Iako je dug loš drug, to ne mora da znači da se iz aranžmana sa MMF-om ne mogu izvući i korisne stvari. Rigorozni uslovi i nisu tako loši, jer će doprinijeti zavođenju reda u javnom sektoru i sprovođenju reformi u koje se svi godinama kunu. Kad smo već došli u poziciju da vlastitim novcem ne možemo zakrpiti sve rupe, mnogo je bezbolnije obavezati se unaprijed na štednju u pojedinim sektorima nego se kockati bez aranžmana sa MMF-om i dovesti u pitanje cijeli sistem.

Zbog toga vlasti moraju da stanu iza svakog slova koje su napisale u pismu namjere upućenom MMF-u. Sa istom ozbiljnošću moraju da se prihvate i uprave fondova koji su došli pod nož, jer je i njima u interesu da izbjegnu krupnije potrese.

Jednostavnim riječima, ova zemlja i svi njeni nivoi vlasti koji su prinuđeni da slijede zahtjeve MMF-a moraju da dokažu da su odlučni u borbi da prebrode krizu. Put ka tome neće biti lak, ali se njime mora ići. Taj put biće uzaludan jedino ako novac bude potrošen bez plana. U tom slučaju za dvije godine neizbježno je ponovno kucanje na vrata MMF-a. To je opasnost koja vreba, jer i laici znaju da se dug ne vraća dugom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana