Štednje ni na vidiku

Marijana Miljić Bjelovuk

Apetiti institucija na nivou BiH za dodatni novac iz godine u godinu postaju sve veći i niko od njih, uprkos svim najavama i obećanjima da će prestati sa dosadašnjom praksom, ne želi da podvuče crtu i počne da štedi.

Da je rasipništvo, ali u ovom slučaju jačim tempom planirano i u iduće tri godine u BiH, pokazuju zahtjevi za dodatni novac i to u milionskim iznosima koji su stigli iz čak trećine institucija.

Dodatni novac, naravno, traže oni koji već troše na desetine i stotine milione maraka, odnosno one institucije koje su navikle da u svom budžetu imaju milione za lagodan život i koje žele da i tako bude i dalje.

U najvećoj mjeri taj novac žele da utroše uglavnom za plate, dodatna zapošljavanja, automobile... Hiljade i milioni su im potrebni i za novu stolariju i opremu.

Nema, naravno, ništa sporno u tome da se kupuje i obnavlja ono što je potrebno, da se ako treba i plate povećavaju, ali je u slučaju institucija na nivou BiH mnogo toga pod znakom pitanja. Jer godinama i revizori i mnogi drugi upozoravaju na neracionalnu i preveliku potrošnju, na bespotrebne izdatke i na brojne propuste.

Najbolji je primjer Ministarstvo odbrane, koje je najveći potrošač i koje ima najveće apetite za dodatni novac. To Ministarstvo treba dodatnih 64,7 miliona KM. Novac bi, kako kažu, uložili u nabavku materijala, održavanje opreme i objekata, ugovorene usluge, ali i nabavku motornih i vazduhoplovnih vozila. U isto vrijeme, isto to ministarstvo kupilo je hranu kojoj ističe rok i to u količinama koje ne bi mogle da potroše ni sve vojske u regionu. Drugim riječima, ogroman novac koji dobija, a koji je novac svih građana ove zemlje, bukvalno baca na deponiju.

A nije Ministarstvo odbrane usamljen primjer. Godinama brojne institucije gube novac na prekomjernom telefoniranju, putovanja, nepotrebnim sudskim sporovima, zapošljavanju radnika za posao koji već neko radi...

Sasvim je jasno da prostora za štednju ima. Isto tako je jasno da pojedine institucije nemaju dovoljno osjećaja za štednju, a veliko je pitanje da li će ga ikada i imati. Zato ne samo da im dodatni novac ne treba odobriti, već treba dobro ispitati šta i kako troše i gdje im se budžet može dodatno srezati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana