Štednja u BiH

Marijana Miljić Bjelovuk

Institucije u BiH hvale se već godinama kako štede na svemu i svačemu, da su troškove srezale na minimum i da sve rade da bi izdaci bili što tanji.

Stvarnost je, međutim, sasvim drugačija jer zapravo nemilice troše novac gdje stignu i kako stignu.

Ne hiljade, već milioni cure na sve strane, a da je tako pokazuje i izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH u kojem je navedeno da je za njihovo funkcionisanje samo za prva tri mjeseca ove godine dato čak 200 miliona KM, što je za 6,1 milion više nego u istom periodu lani.

Krivica za nagli skok troškova ovog puta pripisana je jubilarnim nagradama i izgubljenim sudskim sporovima. Vjerovatno će za veće troškove u drugom tromjesečju ove godine, kao i naredne, biti "odgovorne" neke druge naknade jer, eto, nadležni ih kao i uvijek do sada ne mogu nikako kontrolisati i zaustaviti njihov rast.

Čelnici institucija BiH, koji su glavni krivci za isisavanje novca iz budžeta, ako ništa drugo, treba bar da imaju na umu da je najviše novca, kao i uvijek do sada, završilo u njihovim novčanicima i na računima službenika. 

Da je tako pokazuje i podatak da je za bruto plate i naknade rukovodilaca, saradnika, savjetnika i drugih iz budžeta isplaćeno 131,16 miliona KM, što je na prošlogodišnjom nivou.

Međutim, na istom nivou nisu zadržana izdvajanja za naknade troškova zaposlenih, jer je za te namjene iskeširano 31,58 miliona KM što je za 5,5 miliona KM više u odnosu na prvo tromjesečje 2015. godine.

Štednje nema na putovanjima, jer su ti troškovi povećani za 0,3 miliona, dok su računi za prevoz i gorivo skočili za  2,7 miliona KM. A godinama se upozorava da se za ove namjene troši previše novca.

Očigledno je da štednje nije bilo skoro ni po jednoj stavci, a kako je krenulo, neće je ni biti jer za to nema volje i želje.

Sasvim je jasno da će ovakvo stanje u BiH biti sve dok ne bude pokrenuto pitanje opravdanosti postojanja pojedinih institucija, koje su osnovane s ciljem isisavanja miliona iz budžeta.

A za sve će, kao i uvijek do sada, ispaštati "obični" građani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana