Štednja i zaduženja

Ma­ri­na Čigoja

Štednja u RS, a pogotovo štednja stanovništva, posljednjih godina konstantno je u porastu, dok je kreditna aktivnost poprilično zastala.

Zadužuju se još uvijek građani, ali uglavnom za svakodnevne potrebe, posuđujući samo onoliko koliko moraju. Veliki krediti su izostali i zbog toga i ne čudi podatak da kamate na štednju padaju. 

Na značajno povećanje štednje proteklih godina sigurno je uticao strah ljudi od gubitka posla. U takvoj situaciji većina se odlučivala da čuva novac i da maksimalno smanjuje troškove. Posljedica gomilanja novca u bankama, usljed rasta štednje koju nije pratilo kreditiranje, upravo je pad kamata.

S druge strane, visoke kamate na kredite, oprezna kreditna politika banaka, ali i loš poslovni ambijent glavni su razlozi zbog kojih je kreditiranje gotovo zamrlo. Danas vidimo da se preduzeća skoro uopšte ne zadužuju, da nema ulaganja u proizvodnju, nema stvaranja nove vrijednosti, a da i kredite koje već imaju veoma teško vraćaju.  

Iako su banke u RS likvidne i u prvom polugodištu su značajno povećale dobit, i sami bankari ističu da bi, ukoliko se kreditna aktivnost ne poveća, mogli da se nađu u problemu.

Očito je da se građani plaše uzimanja većih kredita, odlažu kupovinu i čekaju bolje sutra. Oni bogatiji koji bi mogli da investiraju čuvaju novac, dok oni siromašniji uzimaju pozajmice, manje kredite kako bi preživjeli od plate do plate.

Šta je rješenje?

Iako su i kamate na kredite u padu, sigurno je da banke imaju još prostora za njihovo snižavanje. Istovremeno, neophodno je rasterećenje privrede koja grca u dugovima i sve teže može da ih vraća, tako da bi i dobijanje novih kredita bilo samo presipanje iz šupljeg u prazno.

U sadašnjoj situaciji čini se da se svi vrtimo u začaranom krugu. Preduzeća sve teže izmiruju obaveze i prema bankama i prema državi, a zbog lošeg punjenja budžeta ni država ne može da izmiruje svoje obaveze. S druge strane, banke imaju novac, ali nemaju kome da ga daju.

U takvim uslovima depoziti kao osnovni izvor finansiranja poslovanja banaka postaju visok trošak za banke, pa zato i ne čudi što se u nekim razvijenim zemljama već primjenjuju negativne kamatne stope na štednju.*

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana