Štednja i havarija

Miloš Vasiljević
Štednja i havarija

Sve veći broj žitelja Srpske, nakon abnormalnog poskupljenja peleta i drveta na tržištu, prelazi na grijanje na struju, što bi u zimskom periodu moglo izazvati, osim “debljih” računa, i gubitke na mreži, te sve učestalije kvarove. Prirodan je ovo slijed stvari.

Godina, u kojoj ništa nije izvjesno osim poskupljenja, donijela je razne terete našem stanovništvu, a sve je veći broj onih koji su digli ruke od peleta, pa će svoj porodični kutak grijati najčešće na struju. Kotlovnicu i šporete, po svemu sudeći, zamijeniće radijatori i to s razlogom.

Nakon ogromnih poskupljenja i inflacije, stanovništvo pokušava da nađe način da kućni budžet izdrži sve potrebe i potraživanja. I u tome im nije lako.

Moglo bi to donijeti i probleme distributivnim preduzećima, jer će se sada zbog opterećenja biti i više kvarova i pregorijevanja osigurača na trafo-stanicama, tako da nije isključeno da može doći do havarija. 

S druge strane, svi vozači će zamjenu pneumatika platiti skuplje ove godine i za 30 odsto. Iako te “gume”, kako ih žargonski nazivaju, imaju rok trajanja, vlasnici četvorotočkaša odlažu njihovo mijenjanje koliko je to moguće. To potvrđuju i vulkanizeri, jer nema gužvi. Prema prostoj računici, za četiri pneumatika čovjek koji ima prosječnu platu najmanje njenu polovinu mora izdvojiti za tu namjenu. Iz tog razloga i dolazi do odlaganja, a sve zbog štednje.

I gdje god, na sve četiri strane naše zemlje krenemo, najčešći termin sa kojim ćete se suočiti u konverzaciji je “problem”. Koje vrste, zavisno od struke i branše. Upravo ti problemi nisu zaobišli ni zaposlene u Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Banjaluci, koji hoće svoja prava, koja im, kako kažu, pripadaju, kroz sindikalnu borbu.

I dok je nekad sarajevska “Zetra” bila poprište najvažnijeg događaja u zemlji zvanoj BiH, odnosno Zimskih olimpijskih igara iz 1984. godine, danas  su sve oči uprte na taj objekat, gdje broje, prebrojavaju, sabiraju i oduzimaju. 

Izbori su prošli, ali problemi nisu. Obični ljudi, između ostalog, traže način da dođu do što manjeg računa za struju ili da zamijene pneumatike po što povoljnijoj cijeni, kako bi prebrodili i ovu zimu, koja će sigurno biti hladna, kakva god da bude temperatura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana