Stečajni dužnici

Svjetlana Šurlan

Da u BiH ne postoje kontrolni mehanizmi koji bi omogućili da ova država u potpunosti funkcioniše kao pravno sigurna, pokazuje i ogroman dug za PDV koji se godinama gomila.

Još veća je sramota to što vrtoglavo raste dug preduzeća u stečaju, odnosno onih koja u većini slučajeva ništa ne rade, a istovremeno gomilaju dugove, i to milionske.

Za dvije godine, od 2008. pa do 2010, broj preduzeća u stečaju je udvostručen, a njihov dug za PDV sa oko dva miliona maraka skočio je na više od osam miliona.

Ni tada nije ništa preduzeto, nikome nije palo na pamet da vidi šta se dešava s preduzećima, da zaustavi rast duga, da ubrza stečajne postupke.

Jednostavno, niko se nije sjetio da malo primijeni zakone, kakvi god da su.

Tako se nastavilo gomilanje duga, a i preduzeća u stečaju, pa se u iduće dvije godine došlo do cifre od oko 13 miliona KM duga u skoro 300 preduzeća.

Za još dva miliona porastao je taj dug ove godine... i, po svemu sudeći, nema, niti će biti tendencije njegovog pada.

A i kako bi bilo kada institucije sistema ne rade svoj posao kako treba, ne sprovode se zakoni, što je još gore ne popravljaju se, ne izriču se kazne za nepoštovanje zakona, a tek tu i tamo nekome bude zaplijenjena imovina na ime naplate duga.

Mnogima koji su ostavili višemilionske dugove očigledno se dugi niz godina gleda kroz prste.

Pokazuje to i činjenica da se već skoro godinu govori o konačnoj objavi spiska najvećih dužnika za PDV, da se vidi ko to krši zakon i ko gomila dug.

Iako se svi deklarativno zalažu za objavu spiska, njega do danas nema. Svi snose odgovornost za ovakvo stanje, baš za to se svi i izvlače jedni na druge.

U isto vrijeme kazni za (ne)odgovorne nema, kao ni za kriminalce koji svu nenormalnost BiH i te kako koriste da profitiraju. Svaka čast i jednim i drugim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana