Stečajevi

Marijana Miljić Bjelovuk

Kakva je situacija u privredi Srpske najbolje govore podaci da u stečaju mjesečno završi devet preduzeća, a za dodatnih čak 54 katanac na bravu stavi likvidacija.

Te cifre su zabrinjavajuće, a dodatnu uzbunu stvara i to što se te brojke povećavaju u odnosu na ranije godine. Sve to govori da domaće tržište još nije uspjelo da se očisti od kriminalnih firmi i onih koje ne mogu nastavljati sa daljim poslovanjem zbog niza problema koji ih guše. 

Te firme koje zatvara stečaj i likvidacija iza sebe ostavljaju radnike koji su primorani ili da idu na biro ili pak, kao i svi ostali, da potraže sreću u Sloveniji, Njemačkoj, Italiji, Austriji…

Šta je razlog što sve više preduzeća stavlja ključ u bravu, ostavljajući iza sebe milionska dugovanja, svi znaju. Znaju i kako riješiti taj problem, ali očigledno za to nema volje.

Ta preduzeća nikada ne bi ni imala milionska dugovanja samo prema budžetu RS da im nije dopušteno da ih akumuliraju. Na kraju obično budu otpisana i nikom ništa. Tako je samo u ovoj godini za šest mjeseci na taj način isparilo ni manje ni više nego 35,52 miliona maraka.

Toj cifri svakako treba dodati i milionska potraživanja radnika, ali i drugih.

Tako je bilo ranijih, tako je ove, a biće i idućih godina.

I dok milioni nestaju, pojedinci se bogate i kada više nemaju odakle izvući nijednu marku, zatvaraju preduzeća i otvaraju neko drugo, na kojem primjenjuju isti metod bogaćenja.

S druge strane, pojedina preduzeća, koja pošteno rade, propadaju jer jednostavno ne mogu opstati na tržištu. Guše ih kako ovi što ilegalno posluju, tako i preveliki nameti i nemar nadležnih.

Dakle, kompletan sistem je zakazao. Ako se nadležne institucije ne angažuju, pljačka i uništavanje preduzeća će se nastaviti, a najveće posljedice snosiće radnici i budžet RS, iz kojeg će svakog mjeseca da cure milioni maraka. Ako, pak, nešto preduzmu na tom pitanju, odmah će pomoći i onim preduzećima koja pošteno rade. Jedino na taj način može se pomoći privredi RS. Recept svi znaju, samo je pitanje žele li da ga primijene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana