Stečajevi

Marijana Miljić Bjelovuk

Preduzeća u Srpskoj nalaze se u sve težoj situaciji i veliki broj njih nestaje sa tržišta, a radnici koji su u njima zarađivali za život proširuju listu nezaposlenih na biroima.

Da je tako pokazuju i podaci da je samo za šest mjeseci ove godine u stečaju završilo 70 preduzeća, što je u prosjeku 12 firmi mjesečno.

Pored toga, ako taj podatak uporedimo sa istim periodom prošle godine, broj pokrenutih stečajeva ide uzlaznom putanjom, jer je u prvom polugodištu 2015. stečaj pokrenut kod 65 poreskih obveznika, a dvije godine ranije u 54 firme.

Sasvim je jasno da će se, kako godina odmiče, sve više u firmama spominjati riječ stečaj, a najviše će, kao i uvijek do sada, ispaštati radnici, koji godinama žive u strahu i od minimalca u tim firmama prehranjuju svoju porodicu. Posljedice su već odavno vidljive i po budžet Srpske, u kojem će i dalje nedostajati milioni maraka od poreza i doprinosa.

Navedeni podaci treba da budu alarm za uzbunu svim nadležnim, jer ako se ovim tempom nastavi gašenje preduzeća u Srpskoj, uskoro ćemo broj firmi moći lako sami da prebrojimo i za to nam uopšte neće trebati ni sudski registri.

U većini firmi u kojima se stečaj pokreće novca nema i prodajom njihove imovine često se samo namiruju troškovi stečaja.

Kap koja preliva čašu jeste i to da pojedini stečajevi u Srpskoj traju i po deceniju i po, a da radnici, kao i niz drugih povjerilaca, ostaje kratkih rukava. Jer eto, novca je ostalo samo za namirenje stečajnog postupka.

Sasvim je jasno da krivaca za ovakvu sliku u Srpskoj ima na sve strane, od Poreske uprave, koja na vrijeme ne reaguje i pojedincima "gleda kroz prste" do pojedinih privrednika kojima je jedini cilj da se obogate na leđima radnika, jer je javna tajna da im često daju i minimalac na koji ne uplaćuju poreze i doprinose.

I jedni i drugi na kraju treba konačno da podvuku crtu i da rade svoj posao. Poreski inspektori da redovno konktrolišu izmirenje obaveza, a pojedini privrednici da ne uništavaju preduzeća i iskorištavaju radnike, jer treba da se koriste isprobanim receptom da zadovoljan radnik doprinosi povećanju dobiti.

Ukoliko se odluče za dosadašnju praksu, očigledno je da se ne piše dobro ni zaposlenima, ni budžetu Srpske, iz kojeg, sasvim je jasno, zbog pojedinaca koji ne rade svoj posao, svakog mjeseca iscuri na milione maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana