Stečajevi

Marijana Miljić Bjelovuk

U posljednje četiri godine u Srpskoj je pokrenuto 595 stečajeva i otpisano 180 miliona maraka za poreze i doprinose koje je Poreska uprava RS trebalo da naplati od firmi nad kojima je pokrenut stečajni postupak.

Očigledno je da preduzeća u Srpskoj propadaju, stečajevi traju dugi niz godina, a od firmi ne ostaje ništa drugo nego samo ljušture.

Zbog svega toga najveću štetu trpi Srpska, jer se u budžetsku kasu slije tek neznatna suma novca od ukupnih potraživanja.

Pored budžeta koji ima ogromne gubitke, posljedice stečajeva trpe i radnici koji ostaju bez posla, završavaju na biroima i tamo čekaju bolje dane, koji sigurno neće uskoro doći.

Svi ovi pokazatelji treba da budu alarm za uzbunu nadležnim institucijama, prije svega Poreskoj upravi koja bi trebalo na vrijeme da pokreće stečajne postupke, a ne tek onda kada je firma dovedena na ivicu provalije i kada od nje nije ostalo ništa.

Stečajni upravnici već godinama upozoravaju da se stečajni postupci ne pokreću na vrijeme, već tek onda kada od firme ostanu samo oronuli zidovi i kada potraživanja za poreze i doprinose dostignu nekoliko miliona maraka.

Očigledno je da Poreska uprava nije čula vapaje stečajnih upravnika i upozorenja radnika jer uzaludni su pokušaji naplate dugovanja od firme koja se već survala u provaliju.

Nadležne institucije, koje su pod političkim, socijalnim i drugim pritiscima, treba da se konačno probude i oslobode tih pritisaka te da odreaguju na vrijeme i počnu da rade posao za koji su nadležne.

Poreska uprava mora da pronađe rješenja kako da poboljša naplatu obaveza jer se u vrijeme ekonomske krize nijedna marka ne smije ispustiti.

Ako se nadležni organi, prije svega Poreska uprava, ne angažuju više na ovom polju, najveće posljedice pretrpjeće budžet Srpske iz kojeg će mjesečno curiti milioni maraka.

U vremenu ekonomske krize to nijedna institucija ne bi trebalo da dopusti, pa samim tim ni Poreska uprava, koja treba da počne na vrijeme da ubire ono što pripada budžetskoj kasi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana