Stečajevi i likvidacije

Marijana Miljić Bjelovuk

Za mnoga preduzeća u RS 2016. godina nije donijela ništa novo i još jednom se pokazalo i dokazalo da se većina firmi bori za opstanak na tržištu.

U toj borbi uglavnom gube, pa su sve rjeđi oni koji na kraju izbore uspješno poslovanje. Da je tako, pokazuje i podatak da je čak 110 preduzeća u 2016. godini završilo u stečaju, a duplo više u likvidaciji, tačnije njih 225.

Sasvim je sigurno da je ogroman broj radnika koji su sa odlaskom ovih preduzeća u stečaj ili likvidaciju izgubili bitku za svoje radno mjesto i redovna mjesečna primanja.

Na kraju su prepušteni pronalasku novog posla i nadi da kada i nađu zaposlenje, njihova nova firma neće biti dovedena na ivicu provalije.

Očigledno je da se većina preduzeća, ali i njihovih zaposlenih nalazi u začaranom krugu iz kojeg ne vide izlaz.

Još veći je problem to što nadležni ne doprinose borbi preduzeća za opstanak na tržištu i iznalaženju novih tržišta i mogućnosti. A, nema sumnje da trebaju.

Jer iza ugašenih preduzeća ostaju uglavnom ogromna dugovanja, koja RS nikada ne može naplatiti. Ta dugovanja uglavnom završavaju na otpisnoj listi. 

Veliki je problem i to što na tržištu ima i onih firmi koje namjerno prave dugovanja, pojedinci se obogate i nakon toga stavljaju katanac na bravu.

Jasno je da krivaca ima i sa jedne i druge strane. Vlasti treba da pomognu privrednicima da opstanu na tržištu i osvajaju nove zemlje i time zapošljavaju veći broj radnika kroz smanjenje poreza i doprinosa, davanjem podsticaja zaslužnima ali i kažnjavanjem nesavjesnih.

S druge strane, sve firme treba da budu odgovorne, odnosno njihovi vlasnici ne treba da ih osnivaju samo s ciljem gomilanja dugovanja i bogaćenja.

Na kraju je sasvim jasno da treba pošteno zasukati rukave i početi sa pospremanjem u ovoj oblasti.

Sve dok ne počne temeljno pospremanje, preduzeća će tonuti, a dugovanja prema Srpskoj će se gomilati.

A jasno je da više nema vremena za čekanje!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana