Stavovi Srpske

Željka Dobrić
Stavovi Srpske

Republika Srpska, njene zvanične institucije i predstavnici, u posljednjih petnaestak dana pokazali su svoju političku zrelost i odlučnost.

Pokazali su i to da je prošlo vrijeme slijepom pokoravanju zahtjevima visokog predstavnika u BiH, bio on u pravu ili ne.

Nakon ultimatuma koji im je krajem maja postavio visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, tražeći da ponište usvojene Zaključke o efektima prenosa nadležnosti sa RS na BiH, odlučno su stali iza svojih odluka i stavova.

Ostali su dosljedni mišljenju koje je u Skupštini usaglasilo i podržalo 65 poslanika, a kome su se protivila samo četiri Bošnjaka, a to je da se nadležnosti Republike Srpske ne mogu prenositi mimo reda i zakona i mimo odobrenja NSRS.

U nekoliko navrata su istakli i da time nisu prekršili Ustav BiH i Dejton.

Odlučnost i uvjerenost u svoje stavove pokazali su i pozivom Incku da dođe u NSRS i izloži svoje argumente za poništavanje Zaključaka i da sasluša njihove.

Republika Srpska svojim upornim insistiranjem na tome da usvojeni Zaključci nisu protivustavni nije izazivala i prkosila visokom predstavniku.

Ona je samo branila legitimitet i dostojanstvo svoje Narodne skupštine i predstavnika naroda koji sjede u njoj.

Političku ozbiljnost Srpska je pokazala i nastojanjima da se strasti smire i da se sa visokim predstavnikom i OHR-om argumentovano razgovara, dogovori i izbjegnu represivne mjere.

To što je političko Sarajevo, posredstvom svojih medija, uporno podgrijavalo atmosferu, nije dobra donijelo ni njima ni Srpskoj.

Pohvalno je i to što su šefovi parlamentarnih političkih partija do posljednjeg momenta bili složni da bi sačuvali legitimitet i odluke Narodne skupštine kao najvišeg zakonodavnog tijela Srpske, mada se u jednom momentu činilo da pojedine opozicione stranke silno žele da iskoriste situaciju i tenzije između Srpske i OHR-a kako bi isprovocirali upotrebu bonskih ovlašćenja protiv onih koji im odavno smetaju na vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana