Statističke malverzacije

Vedrana Kulaga Simić

U BiH je poprilično kratka lista otvorenih pitanja koja su riješena bez mnogo prašine, teških riječi i čiji je epilog bio plod zajedničkog dogovora triju strana.

Jedan u nizu posljednjih ispita bio je popis stanovništva iz kojeg je na kraju jedino postalo jasno kako u svim pravilima i propisima ima nepisanih "izuzetaka" kojih se pojedinci drže više nego napisanih akata.

Taj, veoma važan posao za svaku zemlju, u BiH je završen tako da su statističke institucije na nivou FBiH i BiH stale na jednu stranu, a RS na drugu, tako da smo dobili dva odgovora na jedno pitanje - koliko nas ima.

Prašina u vezi s tim još se nije u potpunosti slegla, a iz federalne kuhinje ovih dana stigla je nova priča koja ide u pravcu ujedinjavanja svih statističkih institucija u BiH, a u pozadini je, kako su ustvrdili, odluka visokog predstavnika iz 2002. godine.

Stav RS je jasan - to ne dolazi u obzir. U izjavama direktora Federalnog zavoda za statistiku Emira Kremića vide samo pustu želju, a i jasno kršenje svih statističkih pravila kao i važećih pravnih akata ove zemlje.

Nesporno je da će Kremićeva izjava dodatno podgrijati ionako vrele odnose između statističkih institucija, posebno ako se ima u vidu činjenica da ova zemlja treba da se priprema za popis poljoprivrede koji joj uveliko kuca na vrata.

Pozicije su već zauzete i odnosi snaga ponovo su isti. FBiH i Agencija za statistiku BiH smatraju da je za taj posao potreban zakon o poljoprivredi na nivou BiH, dok je to za Srpsku jasan znak da pojedine sile ponovo pokušavaju da joj otmu određene nadležnosti.

Već sada je jasno da će i taj popis, ako ga i bude, proći kao i onaj iz 2013. godine i da će biti potrebno dosta, dosta truda, struke i razuma da se popiše poljoprivreda u BiH i da dobijemo te podatke koji su važni u planiranju i za razvoj zemlje.

Inat je dosta puta igrao ključnu ulogu u rješavanju otvorenih pitanja u ovoj zemlji. Prečesto i previše.

Odavno je vrijeme da se svi primire i da politika otimanja i preglasavanja prestane u BiH. Jedino tako ova zemlja može krenuti naprijed, a dok god su na sceni želje i željice koje vuku korijene iz ne tako davne prošlosti, ne piše se dobro nikome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana