Starovlasi

Željka Domazet
Starovlasi

Pravoslavni sveštenik Jeremija Starovlah, njegov sin Aleksandar i supruga Vitorka prije šest godina našli su se na meti naoružanih vojnika SFOR-a.

Jeremija i Aleksandar tada su brutalno pretučeni u svom domu, poslije čega su jedva ostali živi, a posljedice napada osjećaju i danas.

I pored višegodišnjih diplomatskih pokušaja da porodica Starovlah dobije bilo kakvu nadoknadu za sve ono što su im učinili SFOR-ovi vojnici, zvaničnici NATO-a kao nasljednici ovih mirovnih misija, to su odbijali tvrdeći da oni nisu dio Tehničkog sporazuma koji je BiH potpisala sa SFOR-om. Ovi naoružani "mirovnjaci" čak su išli toliko daleko tvrdeći da je zahtjev za nadoknadu štete odbijen jer je šteta nastupila kao rezultat akcije i da se samim tim njihova odgovornost poništava.

Nejasno je ipak u svemu tome zbog čega NATO zvaničnici samo u "slučaju Starovlah" nisu zahtjev porodice za nadoknadu štete proslijedili ni do Komisije za naknadu štete ni do Arbitražnog suda, iako su se u svim drugim slučajevima istim ili sličnim poput "slučaja Starovlah" nadoknada i odšteta rješavali rutinski i bez ikakvih problema.

Šta i koga su u svemu ovome štitili i krili zvaničnici NATO-a još uvijek je nejasno.

Ne čude stoga riječi Jeremije Starovlaha koji kaže da bi volio "licem u lice" da upita komandanta SFOR-a koji je rukovodio akcijom kakvu je naredbu dao i da li su je vojnici koji su učestvovali u akciji poštovali ili su izašli iz njenog okvira.

Pita se još Jeremija da li će komandant SFOR-a upitati medicinske stručnjake Tuzle, Beograda i svijeta da mu kažu kakve su povrede nanesene njegovom sinu Aleksandru i njemu i zbog čega su ih nemoćne toliko tukli da je Aleksandru lobanja pukla čak na devet mjesta i da mu odgovore zbog čega su ovog mladića u najvećoj životnoj snazi onesposobili za cijeli život.

Dodao je Jeremija da mu je žao što odštetu mora da traži od BiH umjesto da odgovore i odštetu daju i plate oni koji su je i nanijeli.

Međutim, u svemu ovome ostaje otvoreno pitanje zbog čega i za ime čega je BiH dozvolila da ovakvi nazovi mirotvorci ponižavaju i njene stanovnike i nju u cjelini.

Naravno, sve to bez ikakvog obrazloženja i izvinjenja, a kamoli nadoknade štete.

A koliko BiH sama bude držala do svog dostojanstva toliko će do njega držati i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana