Stara, dobra Evropa

Darko Momić

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen objavila je prije dvije večeri da je EU ograničila izvoz medicinske opreme za države van EU i istakla da je izvoz dozvoljen samo uz izričito odobrenje država članica.

“To znači da ova medicinska oprema može da se izvozi u države koje nisu članice EU samo sa izričitim odobrenjem vlada zemalja članica Unije. Ovo je nešto što smo morali da uradimo zbog zaštite našeg zdravstvenog sistema”, objasnila je predsjednica Evropske komisije. Frau Fon der Lajen poručila je da ta odluka “podrazumijeva solidarnost između zemalja članica kada je riječ o dijeljenju i korišćenju medicinske opreme unutar EU”.

Tim njenim riječima skinuta je maska sa lažnog dušebrižništva Zapada za građane zapadnog Balkana i na vidjelo je izašlo licemjerje “stare, dobre Evrope”. Pokazalo se da svakodnevne izjave i obećanja zvaničnika EU o evropskoj budućnosti ovih prostora nisu ništa više od verbalne brige iza koje se u stvari krije prosto proširena rečenica koja glasi: - Šta nam je obećati!

Ipak, Evropa je svu svoju licemjernost pokazala juče kada je portparol Evropske komisije Erik Mamer izjavio da “u Evropskoj uniji ne postoji zabrana izvoza medicinske opreme, maski i respiratora, već režim dozvola”. Znači, nismo mi zabranili izvoz medicinske oprema potrebne za suzbijanje epidemije virusa korona, već smo uveli posebne dozvole koje “more bit' bidnu, al' ne mora da znači”. Ima naš narod za to prikladniju poslovicu u kojoj se spominje pas i znate već šta, ali zbog pristojnosti koja priliči “Glasu” nije prikladno citirati je.

Elem, suština je da ne treba biti jednako licemjeran, pa zamjeriti zemljama članicama EU što prvo žele da zaštite svoje državljane, jer je i Bog prvo sebi stvorio bradu, ali poslije ovakvog poteza u vrijeme globalne pandemije od koje strahuje cijeli svijet, samo rijetki će zadržati potpuno pozitivan stav prema “evropskim vrijednostima”.

Bilo bi dobro kada bi političari u BiH, a prije svega u političkom Sarajevu, bar izvukli pouku iz riječi frau Fon der Lajen o “podrazumijevanoj solidarnosti između zemalja članica EU”, pa kada bi shvatili da nam je neophodna solidarnost unutar BiH, a ne slijepa vjera u obećanja sa zapada i prizivanje intervencionizma.

Nažalost, prije će biti da će nastaviti sa politikom koja će nas držati na mjestu na kojem je za dobijanje pomoći u teškim vremenima (u ovom slučaju medicinske opreme) potrebna posebna dozvola, nego uvesti unutar EU. Drugim riječima, izborićemo se mi sa koronom i bez pomoći iz Evrope, ali sa političkim korovom ćemo još dugo morati da se borimo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
Kosovo jeste Srbija
Kosovo jeste Srbija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana