Stanovi kao na traci

Danijela Bajić

“Gdje god nađeš zgodno mjesto, tu zgradu posadi”. Ovom parolom se u posljednjih nekoliko godina vode mnoga građevinska preduzeća u Republici Srpskoj, gdje potražnja stanova nikad nije bila bolja.

Tržište nekretnina u Republici Srpskoj je jednostavno eksplodiralo, stambene zgrade grade se na svakom koraku.

Na tržištu širom RS mogu se naći stanovi u izgradnji, a naročito ponude novoizgrađenih stanova koji nerijetko budu rasprodati i prije nego što bude završena izgradnja objekta.

Iako se već dugo govori o iseljavanju stanovništva te sve manjem broju građana u Srpskoj, neprestano raste potražnja za stanovima, zbog čega njihova cijena ide u nebo.

U strahu da potražnja ne nadmaši ponudu, građevinska preduzeća ne staju, niče zgrada do zgrade, tik jedna uz drugu, poređane kao domine.

Postavlja se pitanje da li će novih stanova biti više nego stanovnika i da li je balon pred pucanjem?

Ako je suditi po ekonomskoj teoriji i najavama iz zemalja regiona, vrlo je moguće da bi u skorijoj budućnosti moglo doći do sloma tržišta nekretnina, jer su posljednje dvije do tri godine cijene stanova u Srpskoj porasle za više deset odsto, posebno u Banjaluci, koju u stopu prate Trebinje i Bijeljina. 

Da je tako najbolje svjedoči podatak da se cijena kvadrata novogradnje u Trebinju trenutno kreće od 1.700 do 2.700 KM,  dok je prosječna cijena u Banjaluci 2.200 KM.

Mada, može se pretpostaviti da je jedan od razloga masovne potražnje za stanovima laka zarada.

Svaki drugi stan, na primjer, u Banjaluci daje se u zakup. Mnogi, koji već imaju krov nad glavom, stanove kupuju putem hipotekarnog kredita, nakon čega ga iznajmljuju.

Nakon određenog vremena imaju stan, a da u njega gotovo ništa ne ulože, jer tu su podstanari da otplaćuju ratu po ratu.

Osim toga, neko proda očevu šumu, kupi stan, ode vani i zaradi 100.000 maraka pa kupi stan, recimo, u Banjaluci, Trebinju ili Palama.

Tu je i naša dijaspora koja izbjegava da drži novac na računima jer evropske banke i te kako naplate čuvanje para, tako da je za nju kupovina stana mnogo isplativija investicija, dok, s druge strane, mlade porodice imaju realnu potrebu za stvaranjem doma i tu nema mnogo oscilacija u kupovini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana