Stanogradnja

Nikola Lugić
Stanogradnja

Ako je suditi po broju stanova izgrađenih prošle godine, stanogradnja u Srpskoj je u velikim problemima.

Od 32 opštine u čak 18 nije izgrađen nijedan stan, a iako su ulaganja u izgradnju stambenih zgrada u 2009. godini bila mala, prošla godina pokazala je da može i gore, te je u sektoru stanogradnje uloženo 26 miliona maraka manje nego godinu prije. Razloga za takvu situaciju sigurno ima mnogo, a jedan od najznačajnijih je svakako svjetska ekonomska kriza kojoj se za sada ne nazire kraj. Ekonomski stručnjaci tvrde da će upravo sektor građevinarstva prvi pokazati oporavak od krize, a kako stvari stoje to neće biti uskoro.

Stanogradnja je usko povezana sa potražnjom na tržištu nekretnina, a manja ponuda uslovila je veće cijene kvadratnog metra. Kada se to sabere sa skupljim stambenim kreditima, nije ni čudo što je potražnja mala i što u današnje vrijeme niko ne kupuje stanove.

Pošto nema zainteresovanih za kupovinu stanova, obustavljena je i izgradnja, te u Srpskoj trenutno ima oko 2.700 nezavršenih stanova, što je više nego duplo veći broj u odnosu na one koji su završeni prošle godine. Razumljivo je da stanovnici Srpske strahuju od kupovine nekretnina za vrijeme svjetske ekonomske krize, jer mnogi se boje ulaganja dok je ekonomska situacija u zemlji nestabilna. Ono što nije razumljivo jeste to da i pored slabe potražnje građevinska preduzeća povećavaju cijene kvadrata stana, a banke nude skuplje stambene kredite čime se odbija i ono malo zainteresovanih kupaca, što sigurno usporava oporavak sektora stanogradnje u Srpskoj. U ovo vrijeme rijetki su oni koji imaju novca za novi stan, a čak i oni ne ulažu u nekretnine već čekaju da se stvari promijene nabolje.

U pet opština Srpske prošle godine nije uložena ni marka u izgradnju stambenih zgrada, a najviše se ulagalo u Banjaluci, i to nešto više od 19 miliona maraka. Kada se u najveći grad Srpske za izgradnju stanova uloži onoliko novca koliko košta jedna malo bolja zgrada, vidi se da ni kvalitet stanova nije na očekivanom nivou, te je i to sigurno jedan od razloga što se ljudi više odlučuju na kupovinu stanova izgrađenih osamdesetih godina prošlog vijeka.

Stanogradnja je samo jedan od pokazatelja u kakvom je stanju građevinarstvo u Srpskoj, koje sve više posrće. Ako domaća građevinska preduzeća uskoro ne promijene ekonomsku politiku i ne smanje cijene stanova, može se desiti da po izlasku iz krize sektor stanogradnje u RS preuzmu strane firme, a to bi onda značilo da će domaća građevinska preduzeća preći u podstanare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana