Stanje redovno

Vedrana Kulaga Simić

Nije trebalo dugo vremena da prođe da BiH osvane na naslovnicama i prvim stranama evropskih i svjetskih medija. Tematika je, nažalost, opet ista - terorizam.

Njemačka policija je uhapsila državljanina BiH Adisa Abaza zbog njegove povezanosti sa terorističkim napadom u Parizu prije četiri godine, u kojem je ubijeno više od 150 osoba, a za koji je odgovornost tada preuzela Islamska država.

Novi dan je osvanuo s informacijama da se istraga vodi protiv još dvije osobe, koje, takođe, imaju državljanstvo BiH, i to ne treba da čudi, imajući u vidu da su, nakon gotovo svakog napada te vrste, putevi vodili u ovu zemlju.

BiH u brojnim svjetskim i evropskim biltenima te izvještajima važi za zemlju sa velikim brojem osoba sklonih terorizmu i finansiranju tog zla, a domaće vlasti u cjelini, iako im je na to više puta skrenuta pažnja, do danas nisu pokazali dovoljno volje i spremnosti da se drugačije postave.

Veliki broj optuženih za terorizam i finansiranje terorizma izlazilo je iz sudnica sa blagim kaznama, a nadležni su samo slijegali ramenima i tako ukrug.

BiH je, uz to, zemlja koja je veoma draga brojnim povratnicima sa sirijskih i drugih ratišta, i to treba biti jasna opomena svima koji moraju da znaju da se mnogi od tih boraca teško ili gotovo nikada u potpunosti ne odriču svoje ideologije i odanosti slovu koje promoviše Islamska država.

Te osobe, ako već i stignu pod ovo parče neba, moraju da budu pod stalnim nadzorom, ali je velika doza sumnje u kapacitete koje nadležni imaju da to i isprate na potreban i bezbjedan način.

U samoj BiH zabilježeni su teroristički napadi i nadležni moraju da daju svoj maksimum da se to više ne bi dogodilo, ali i da više sarađuju kako bi to bilo i postignuto.

Bezbjednost zemlje je narušena već u gotovo svakom pogledu. I političkom i ekonomskom, ali i društvenom - socijalnom. Migrantska kriza sama po sebi nosi određene opasnosti, pa i terorističke, ali se sa tim treba boriti, a ne presuđivati kao do sada.

BiH mora da stalno pokazuje i potvrđuje, možda i više nego neke daleko ozbiljnije zemlje, da je zaista opredijeljena da jača svoje antiterorističke kapacitete i da je istrajna da oni koji su odgovorni za terorizam i druge aktivnosti koje se povezuju sa tim za to budu i adekvatno kažnjeni.

Jer strah od terorizma stalno i svugdje postoji, a strah u kosti ulili su napadi u kojima su stradale stotine nedužnih osoba dok su mislile da su bezbjedne, dok su šetale, išle na koncerte. Dok su živjeli u uvjerenju da se to najgore zlo ne može njima dogoditi.

Daleko bilo i nikada se nigdje ne ponovilo. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana