Šta se zbiva u Sarajevu

Žarko Marković
Šta se zbiva u Sarajevu

Kratkotrajni boravak u Sarajevu omogućio je autoru ovih redova da uoči da će sljedeće nedjelje u jednoj od opština koje čine ovaj grad biti održani prijevremeni izbori za načelnika.

Pojedinim ulicama dominiraju plakati na kojima je mladi SDP-ovac Irfan Čengić sa efektnom porukom “Nova energija za Stari Grad”. Izbori će, naime, biti održani u opštini Stari Grad koja obuhvata Baščaršiju, Bistrik, Vratnik i još neke živopisne dijelove grada, a raspisani su nakon što je opozvan prethodni načelnik, Ibrahim Hadžibajrić, a opozvan je jer je prethodno uhapšen zbog sumnji na kriminal, zloupotrebu službenog položaja i slična srodna krivična djela. Brza telefonska mini-anketa na uzorku od desetak ispitanika iz Republike Srpske, među kojima su bile i neke kolege, otkrila je da devedeset odsto njih pojma nema da će u Starom Gradu biti održani izbori. Sličan procenat je onih koji ne znaju ko su Čengić i Hadžibajrić, a bilo je i onih koji nisu znali da u Sarajevu uopšte postoji opština Stari Grad. Lokalna stvar, rekli bi cinici. Jer zašto bi nekog iz Banjaluke trebalo da interesuju izbori u nekakvoj sarajevskoj opštini. Istina, jer Banjalučane, gotovo 50 odsto njih, ne zanimaju ni izbori u njihovom gradu. Ali ako se odmaknemo od lokalnog nivoa, pa pređemo na federalni, istoj onoj grupi ispitanika u nešto manjem procentu, doduše, na pitanje ko je premijer tog entiteta prvo će se pojaviti ogroman upitnik nad glavom, dio njih će reći - Fadil Novalić, valjda jer je toliko dugo, bezmalo osam godina, bio u fotelji, a tek oni odlično informisani reći će da je to Nermin Nikšić.

Dakle, za poznavanje osnovnih prilika u FBiH potrebno je da budete odlično informisani. Zbog čega cijela ova priča?

Zbog zaključka da većinu stanovništva Republike Srpske uopšte ne zanima šta se događa u susjednom entitetu. Gotovo da više poznaju prilike na rusko-ukrajinskom frontu, nego u drugom dijelu zemlje u kojoj žive. U tom ritmu se, većinom, ponašaju i mediji pa tu postoji uzročno-posljedična veza. U Republici Srpskoj je nemoguće vidjeti temu koja se tiče isključivo FBiH na naslovnim stranama, u udarnim minutama ili na klik-dva od frontpejdža na portalima. Čak ni vijest da je za selektora fudbalske reprezentacije BiH imenovan Savo Milošević, legenda srpskog fudbala, nije nešto pretjerano mnogo odjeknula. Istovremeno, Milorad Dodik je glavna “zvijezda” tamošnjih medija, događaji iz Srpske pune naslovnice, a javni servis svaku drugu dijalošku emisiju posvećuje temama iz Banjaluke.

Biće da njih u Sarajevu interesuje šta se zbiva u cijeloj zemlji, dok mi gledamo samo u svoje dvorište što opet može da dovede do priče o unitaristima i separatistima, ali to je manje bitno. Ono što će ostati misterija jeste kako je moguće da ljudi poput Željka Komšića ili Denisa Bećirovića, i pored silnog bombardovanja federalne javnosti zbivanjima u Republici Srpskoj, ne može da provali koliko je beskorisno upuštati se u preglasavanje ili bilo kakve slične rabote.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
Bruka u Strazburu
Bruka u Strazburu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana