Šta se iza brda valja

Veljko Zeljković
Šta se iza brda valja

Za četvrt vijeka zabilježen je impresivan skok cijena srebra od čak 575 odsto.

Jedna unca ovog plemenitog metala početkom milenijuma koštala je oko četiri dolara, dok danas vrijedi oko 27. Onaj ko je tada uložio recimo 1.000 evra, danas bi imao čak 5.750 evra više. 

Ovaj rast cijena srebra, ali i zlata, a koji je posebno vidljiv posljednjih nekoliko mjeseci, najbolji je pokazatelj da investitori imaju veliki strah šta će biti sutra, tražeći neke sigurnije luke u kojima bi sačuvali vrijednost svog novca. 

Zlato se do sada smatralo najboljom zaštitom od inflacije, a srebro, ako se gleda u globalu, sigurnom lukom za investitore. 

Eksperti upozoravaju da najnovija dešavanja ukazuju da nisu tačne tvrdnje onih koji su govorili da će kriza biti brzo brzo i lako pobijeđena, jer gotovo svi finansijski pokazatelji, ma kako ponekad bili ušminkani, ipak ukazuju da će inflacija ponovo pokazati svoje zube, a što će onda i odgoditi neko značajnije smanjenje kamatnih stopa, koje su na istorijskom maksimumu. 

Da bi se možda mogla ponoviti velika globalna kriza, slična onoj iz sedamdesetih, očekuju i članice BRIKS-a, navodeći da je jedan takav scenario izgledan zbog nerazumnih odluka pojedinih zapadnih političara i čelnika centralnih banaka te prekomjernog štampanja dolara od strane FED-a koji radi poput dragstora, od nula do 24. 

Sve je više investitora koji bježe od američkih obveznica kao đavo od krsta, ulažući svoj novac u druge dijelove svijeta, a ono sa čim se SAD još suočavaju, a što bi u nekoj budućnosti moglo srušiti ovu imperijalnu silu, jeste i to što je sve više država koje prestaju da koriste dolar kao platežno sredstvo. 

U prevodu, ogromne količine novca bi u nekom trenutku mogle da budu vraćene u SAD, pretvarajući dolar u bezvrijedni komad papira. 

A radi se o do sada najunosnijem američkom proizvodu, na kom je Amerika u proteklih nekoliko decenija uspjela izgraditi svoju moć. Sada bi im se to moglo vratiti poput bumeranga. 

Svjesni su toga i u Vašingtonu te se čak priprema zakon da se kazne i sankcionišu sve one zemlje koje se odreknu dolara. 

Da stvari ne idu u dobrom pravcu i što se tiče nekih drugih stvari - nedavno je upozorio i američki milijarder Bari Sternliht, dajući zloslutno predviđanje o američkim regionalnim bankama zbog eventualne krize nekretnina. 

Prema njegovom mišljenju američke regionalne i lokalne banke uskoro bi se mogle naći na velikom udaru jer neće više moći podnijeti preveliki teret visokih kamata i inflacije. 

Kako je istakao, više od 4.000 američkih regionalnih banaka posluje širom SAD, od kojih mnoge već nemaju dovoljno novca da podmire velike gubitke po kreditima zbog dugova za nekretnine.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
Bruka u Strazburu
Bruka u Strazburu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana