Šta se iza brda valja

Veljko Zeljković

Diplomatska ofanziva pokrenuta zbog političke krize u BiH ne jenjava, štaviše, zaoštrava se. Ono što zabrinjava jeste kratkovidost, namjerna ili slučajna, pojedinih međunarodnih predstavnika koji jedini izlaz iz trenutne situacije vide u sankcijama, i to protiv predstavnika vlasti Srpske.

 

Sudeći prema posljednjim izjavama njemačkog diplomate Kristijana Šmita, koga vlasti u Srpskoj ne priznaju kao novog visokog predstavnika, jedan takav scenario postaje sve realniji. Šmit je prethodnih dana boravio u Vašingtonu, gdje je tražio “podršku”, pri tome navodeći kako ključeve ladice u kojoj se nalaze “bonska ovlašćenja” on drži spremne. On je ovom prilikom za sve loše što se dešava u BiH okrivio srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Na tom fonu bili su i u holandskom parlamentu, koji je zatražio uvođenje sankcija pojedincima iz vlasti Srpske, a ista “dramatična” poruka je poslata i od strane pojedinih evroparlamentaraca. Svi oni propustili su da sebi postave jedno pitanje - zbog čega je uopšte došlo do krize u BiH? Da li Dejton ruše oni koji se zalažu za njega ili oni koji zagovaraju dominaciju nad druga dva naroda, a što svojim izjavama sve češće i otvorenije zagovaraju predstavnici bošnjačkih partija?

To se, uostalom, najbolje moglo vidjeti iz evropske turneje visokopozicioniranih funkcionera SDA. Aktuelni premijer FBiH Fadil Novalić istakao je ovom prilikom da “Bošnjacima ne treba puno godina da ekonomski ovladaju BiH, ali i brojem jer ih sada ima oko 55 odsto”. Ovakve i slične izjave Šmit i kompanija ignorišu, pri tome pokazujući neviđeni stepen licemjerstva.

Šta se iza svega krije? Konstantno se provlači jedna te ista teza - o malignom ruskom uticaju. I tu je, u stvari, kvaka. Nakon povratka na scenu dijela američke administracije iz devedesetih, Vašington je odlučio da ponovo zaoštri svoje odnose sa Moskvom, a BiH je obilježena kao jedno od mjesta na kom bi trebalo da bude održan geopolitički mini-dvoboj ove dvije sile. U tu opasnu priču Bijela kuća uspjela je da uvuče i dio evropskih zemalja. Na tu opasnu igru pristala je, prije svega, Njemačka, koja je izgleda zaboravila koliko je kroz istoriju načinila nepravde Srbima, a što je bio rezultat njihove politike i davno iznesene teze da balkanske države treba da budu trabanti pod njemačkom kontrolom.

Bošnjačke partije koriste ovu situaciju i idu po Evropi lobirajući protiv jednog dijela svoje zemlje. Logika? Pravo i pravda? Međunarodni sporazumi? Demokratija? U današnjem svijetu to izgleda ne postoji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana