Šta mi to jedemo?

Dragana Orlović

Kvalitet hrane koja stiže na naše tanjire iz uvoza već odavno je pod velikim znakom pitanja.

Mlijeko, meso, slatkiši, voće, žitarice, sokovi, alkohol, pa čak i začini, samo su neki od proizvoda za koje je ove godine utvrđeno da su neispravni pa je republička inspekcija naredila da budu uništeni. I to 200 tona.

Neispravna hrana stizala je (nažalost, i dalje stiže) iz raznih zemalja, a posljednji slučaj koji nas je sve naveo da se zamislimo i zapitamo šta zapravo jedemo jesu mesni proizvodi industrije "Pekabesko" iz Makedonije.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske krajem prošle sedmice zabranilo je i promet svih "Pekabesko" proizvoda, jer je u njima otkriven sadržaj aditiva iznad dozvoljenih, koji imaju kancerogeni učinak. Javnost se dodatno zabrinula i zbog tvrdnje pomoćnika resornog ministra Radmile Čojo, koja je izjavila da se o tim neispravnim makedonskim mesnim proizvodima u Republičkoj inspekciji za hranu znalo još u maju, ali da se o tome ćutalo sve do decembra.

Sa druge strane, u Inspektoratu RS su rekli da su kontrole redovno rađene i da je o svemu uredno obavještavana i javnost i pomenuto ministarstvo. Jedine nepravilnosti u "Pekabesko" proizvodima utvrđene su, kako je izjavio i sam glavni inspektor za hranu Pejo Đurašinović, u tri pošiljke proizvoda "gold pileći file", za koje su odmah preduzete sve neophodne mjere.

Šta se tačno desilo u slučaju "Pekabesko" u budućem periodu neophodno je detaljno ispitati i javnost na vrijeme o svemu tome još detaljnije obavijestiti.

Dužnost i obaveza nadležnog ministarstva i inspekcije jeste da građanima pruži tačnu informaciju o tome šta im se nalazi na policama u prodavnicama, i da li je opasno ili nije po njihovo zdravlje.

Da na sve načine nastoje da zaštite potrošače. Da pojačaju kontrole kako bi spriječili uvoz svih tih nepravilnih namirnica koje nam iz uvoza sve češće serviraju u tanjiru. Da na vrijeme unište one koje su opasne.

Prekjuče neispravno mlijeko, juče limun, danas meso, a sutra… šta je sutra, šta ćemo imati na jelovniku?

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana