Šta je Srpskoj BiH

Svjetlana Tadić
Šta je Srpskoj BiH

Stigao je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko juče u Banjaluku poslije sedam mjeseci zaobilaženja ovog grada. Došao da predsjedniku Miloradu Dodiku prenese tri stvari, od kojih je jedna čestitka povodom predstojećeg Đurđevdana.

Došao je Incko da kaže kako se ne slaže sa najavljenim referendumom u Srpskoj, sa stavovima o tom pitanju, sa demokratskim pravom naroda u ovom entitetu da se izjasni o pitanjima koja se njih i te kako tiču.

A svi se u Republici Srpskoj pitaju gdje je bila ta briga za demokratiju sve ovo vrijeme dok iz Federacije stižu rušilačke i provokatorske poruke.

Bošnjaci, uz pomoć "bošnjačkih" Hrvata malo-pomalo doveli su do toga da Republika Srpska ima mnogo razloga da se pita šta taj visoki predstavnik uopšte i za koga radi?

Prvi od razloga je prašina koja se podigla u FBiH zbog referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH najavljenog u Srpskoj. Iako je Sud BiH od svog postojanja do danas osudio Srbe na ukupno 1.067 godina zatvora, a Bošnjake na 124 godine, Bošnjacima, a i strancima je i dalje nelogično što se traži preispitivanje rada te institucije.

Drugi, i te kako dobar, razlog jeste činjenica da FBiH ne poštuje zakone i dogovore, pa ne želi da vrati dug RS od skoro 50 miliona maraka po osnovu raspodjele indirektnih poreza. Nepošteni odnos FBiH prema RS svakako se ističe i putem federalnog Fonda PIO/MIO koji ne želi da isplaćuje penzije penzionerima Srpske koji su je zaradili na području FBiH, iako je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio odluku koja potvrđuje da je to isključivo njihova obaveza.

Zašto da Srbi sjede u institucijama rame uz rame sa "kolegama" koji ne žele da poštuju čak i evropski stub prava, Sud u Strazburu.

Istovremeno, državni ministri Bošnjaci na sav glas brane i lobiraju za oslobađanje optuženih za ratne zločine Ejupa Ganića i Jovana Divjaka. Da je sve naopako i kako ne treba, pokazuje i dodjela priznanja Islamske zajednice i reisa Mustafe Cerića Ejupu Ganiću za patriotizam i to na godišnjicu ubistva vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici, čemu je sam Ganić direktno kumovao.

Visoki predstavnik se na sve te činjenice ne osvrće, štaviše, podržava nelegalno formiranu vlast u FBiH. Važnije je Incku od svega, promišljanje kako da zabrani jednom narodu da njegovo pravo zapisano u svim hartijama koje donose demokratiju na svijetu.

U iščekivanju idućeg poteza iz Federacije uz amin međunarodne zajednice, građani Republike Srpske neće da sjede i čekaju. Boriće se za ono što im pripada: pravo da misle, kažu i urade ono što im je u demokratiji zapisano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana