Šta će pojeftiniti

Marijana Miljić Bjelovuk
Šta će pojeftiniti

Tirolska kobasica, majonez, začini, pileća pašteta, deterdženti za suđe među prvim su proizvodima za koje su nadležni rekli da će se naći na listama onih koji bi trebalo da pojeftine na tržištu Republike Srpske za nekoliko dana.

Spisak tih prvih proizvoda koji su se našli na listi pojeftinjenja puno ne obećava, bar za sada, jer u korpi prvih izabranih nije se našla nijedna namirnica koju stanovnici svakodnevno kupuju. Nema hljeba, brašna, mlijeka, ulja, jaja, mesa... Bar za sada.

Građanima nije ništa drugo preostalo nego da se nadaju da će ovaj start poprimiti drugačiji pravac i da će se neki od proizvoda, bez kojih ne mogu da zamisle niti jedan dan, naći u korpi jeftinijih.

Ali kako je krenulo, ništa nas ne bi iznenadilo, pa ni to da se na listama jeftinijih proizvoda nađu i posuđe, odjeća, deterdžent za veš i ostale razne hemikalije koje rijetko kupujemo.

Jasno je da se iza zatvorenih vrata vode teške borbe, jer se niko u lancu od proizvodnje do prodaje ne odriče zarade na koju je navikao. Ne odriču se ti lako niti jedne markice u korist građana. Navikli su oni da plivaju u milionima maraka koje zgrću od potrošača, pa su zato i krenuli sa lošim  startom formiranja liste jeftinijih proizvoda. Pa šta prođe - prođe. 

Građani, koji su navikli na haos u ovoj zemlji, nisu ni iznenađeni i neće ni biti ako se na listama ne nađu one namirnice koje svakodnevno kupuju. Jer na takvu politiku vođenja brige o njima odavno su navikli i sa njom se, po svemu sudeći, srodili.

Više bi ih iznenadilo da su odmah na startu poslate poruke da će od oktobra plaćati jeftinije hljeb, brašno, mlijeko, meso... Ali od toga nema ništa. Bolje bi bilo i da nisu krenuli sa formiranjem korpe jeftinijih proizvoda ako u ovom smjeru u kojem su počeli i nastave.

Ali nešto se moralo uraditi, jer je predsjednik Srpske zatražio da bude pronađen način snižavanja cijena domaćih proizvoda kao vid pomoći stanovništvu. Dakle, snižavanja cijena proizvoda od kojih će građani imati neke koristi, a čisto sumnjamo da će imati neke veće koristi od pada cijene deterdženta za suđe i začina.

Naravno, nema sumnje ni da će pojeftinjenje određenih proizvoda biti nadoknađeno poskupljenjem nekih drugih na rafovima tržnih centara. Takvu šansu trgovcima daje neuređeno tržište, na kojem je prisutno slobodno formiranje cijena, što oni i više nego redovno koriste.

I dok trgovci koriste prednosti neuređenog tržišta, potrošači nastavljaju da vode vječitu borbu da prežive, jer iz dana u dan zbog enormnih poskupljenja skraćuju listu za kupovinu namirnica. Kako je krenulo, na kraju će imati samo za deterdžent za suđe i začine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
Bruka u Strazburu
Bruka u Strazburu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana