Šta “boli” zdravstvo?

Dragana Orlović

Zdravstvo u BiH i dalje “gleda” u leđa zemljama u regionu, što je pokazao i izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma, po kojem se BiH ponovo našla na najlošijoj poziciji u odnosu na svoje susjede.

I dok se Crna Gora može pohvaliti sa 33. mjestom, Srbija 50, a Hrvatska 48, BiH je 89. od ukupno 134 zemlje. Reklo bi se “zlatna sredina”, ako se zanemari da su iza nje uglavnom siromašne južnoafričke zemlje.

Ipak, ne treba biti pobornik suve statistike i raznih analiza i izvještaja! Očigledno je da i sa ovim izvještajima i bez njih znamo da zdravstvene ustanove i zdravstveni sistem, kako u RS tako i u BiH, imaju problema, koje hitno treba rješavati.

Da je tako najbolje pokazuju nedavni događaji, odnosno situacije u kojima su se našle pojedine bolnice u Srpskoj, koje su zbog teške finansijske situacije pred blokadom računa.

I dok ove zdravstvene ustanove na leđima nose milionska dugovanja, kako za doprinose tako i za obaveze prema raznim dobavljačima i čekaju na “finansijsku” injekciju, koja im je obećana od resornog ministra, njihovi radnici pozajmljuju ulje i ostale namirnice iz prodavnica, da bi pacijentima napravili obrok.

Teška finansijska situacija je dovela i do toga da mnogi ljekari napuštaju BiH, u potrazi za boljim primanjima i uslovima za rad.

Nedostatak novca je jedan od razloga lošeg stanja u zdravstvu, ali ne i najvažniji i svakako ne može ljekarima služiti kao izgovor za loš rad i neznanje.

Međutim, kako smo mi poznati po nedostatku lične odgovornosti i selektivnom sistemu sankcionisanja, to se novac često koristi i među ljekarima kao izgovor i kao argument za to što ne rade kako treba.

Za pravilno liječenje najbitnija je dobra dijagnostika, a za to treba dosta stručnog znanja i nešto uređaja, kojih ima dovoljno po zdravstvenim ustanovama, kako kažu nadležni.

Manjak novca svakako nam nije dobar alibi što imamo najlošije zdravstvo u regionu.

Oni koji misle da jeste, neka se još jednom zapitaju. Tačno je da edukacija kadra, uslovi u bolnicama i niz drugih obaveza koštaju, ali jedno ne treba zaboravi, zdravlje ipak nema cijenu! Pitanje je samo šta “boli” naše zdravstvo?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana