Srušena očekivanja

Vedrana Kulaga Simić

O Institutu za nestala lica BiH i njegovom (ne)radu priče se pričaju već godinama, a broj nezadovoljnih raste kako dani odmiču jer mnogi, posebno iz Republike Srpske, imaju poduži spisak razloga za to.

 

Posljednji, i ako bog da zaista i posljednji rat pod ovim dijelom neba je završen prije četvrt vijeka i upravo je ova godina ta u kojoj treba da bude podvučena crta kako bi se vidjelo gdje se nalazimo nakon 25 godina. Da li smo i u kojim oblastima napredovali, a u kojima smo, možda, napravili i poneki korak unazad.

Traženje nestalih osoba nije nimalo lak posao i nije nešto što može da se završi preko noći, ali situacija postoje daleko teža kako vrijeme teče i briše tragove. A to je najveća opasnost.

Na stotine porodica u BiH i danas traži svoje najmilije koje su posljednji put vidjeli tamo nekog dana s početka devedesetih. Oni tačno znaju koji je to dan bio, ali isto tako tačno znaju i koliko je od tada prošlo, a da još ne znaju ništa o njima.

Nemaju gdje da im odnesu cvijeće niti zapale svijeću, a mnoge majke i očevi su i sami otišli, a da nisu pronašli posmrtne ostatke svoje djece. Nisu saznali ko je odgovoran za njihovu zlu sudbinu. Nisu dočekali da ti isti i odgovaraju za zločin koji su počinili.

Guranje pod tepih ozbiljnih stvari, kao što je proces traženja nestalih, je novi zločin koji nema opravdanje.

Žrtva je žrtva i ako težimo ka miru i suživotu te gradimo neku novu i bolju budućnost, moramo uložiti maksimalne napore da bi što više nestalih osoba bilo pronađeno i pohranjeno u prave grobnice.

Rat nije birao kada je odnosio ljudske živote, a tako ni danas oni kojima je taj posao povjeren ne smiju da prave razliku i biraju gdje su muslimanske, hrvatske i srpske kosti te da ih tako, selektivno, otkopavaju, traže ko su i kako su okončali život. Međutim, situacija na terenu uvijek opominje da to nije tako. I kada je riječ o traženju nestalih, i pokretanju postupaka protiv osumnjičenih te epilozima suđenja za ratne zločine. Nažalost.

Institut za nestala lica samo je jedna od institucija u lancu odgovornih za tematiku koju i nosi u svom nazivu, ali to nikako i nimalo ne umanjuje njegovu odgovornost za trenutno stanje i evidentne zastoje u proteklim godinama.

Nije se odmaklo daleko od početka, a kakvo je stanje u toj instituciji oslikava činjenica da su pojedini mandati istekli prije deset godina, a da neki privremeni već upisuju značajan staž.

I ako se nije može dogovoriti o imenovanju svega nekoliko članova, ili pak nema volje za to, kako uopšte da i maštamo o jednom ozbiljnom poslu kao što je traženje nestalih osoba. I onaj koji je možda vjerovao u početku, već je izgubio, ponovo, svaku nadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
Kosovo jeste Srbija
Kosovo jeste Srbija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana