Srpsko jedinstvo

Vedrana Kulaga Simić

Srpski narod danas ima dvije matice. To su Srpska i Srbija, a dobar dio Srba rasut je svuda po svijetu.

Kako vrijeme prolazi, čini se da je sve udaljeniji od svojih korijena, pisma, jezika i tradicije.

Mnogobrojni Srbi žive sa statusom nacionalnih manjina, a negdje i bez toga, iako ih ima dovoljno da zadovolje zakonske forme. Izvještaji o njihovom statusu iz godine u godinu sve su gori i to prvenstveno u zemljama regiona, a kakvo je stanje najbolje oslikava činjenica da se pišu kao crne knjige.

Srpski jezik je na izlaznim vratima brojnih škola, ćirilica sve teže odlijeva gotovo svakodnevnim napadima, istorija je iskrivljena u brojnim udžbenicima, a kultura nema mjesto koje zaslužuje na regionalnim i drugim pozornicama.

Nerijetki su primjeri da Srbi u iseljeništvu svjesno ćute o svom porijeklu, vjeri, naciji, a isto tako u nekim dijelovima su primorani da sve to promijene kako bi opstali.

Srpska i Srbija odlučne su da pokušaju da stvari vrate na pravi put i da koliko-toliko olakšaju svakodnevicu onima koji žele da sačuvaju srpsku naciju od gušenja i zaborava.

Jedan od puteva ka tome vodi kroz zajednički fond iz kojeg će novac ići tamo gdje to bude najpotrebnije.

Nije bitno gdje to bude. Bitno je da njime bude omogućeno da srpska djeca koja odrastaju daleko od matica uče srpski jezik, ćirilicu i da znaju svoju istoriju.

Bitno je da novcem bude, na primjer, izgrađen ili nadograđen dom u kojem će se Srbi družiti, igrati srpska kola, pjevati stare srpske pjesme i očuvati nacionalni identitet.

Za svaku pohvalu je što širom regiona i Evrope postoje i rade kulturno-umjetnička društva koja su pravi ambasadori tradicije i nacije.

I koja svoj posao odrađuju sa osmijehom i koja bi mogla da, u dogledno vrijeme, dobiju pomoć od matica.

Zajednički fond je, kako se čini, dobar projekat koji ide u praksu prijeko potrebnog povezivanja i jačanju veza između srpskog naroda, ma gdje god se nalazio.

Neka ognjišta će ostati zauvijek hladna, drugima se već sada ne nazire ni trag, ali obaveza svih nas, ma gdje bili, jeste da čuvamo vjeru, pismo i naciju jer bez toga nismo ništa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana