Srpsko-hrvatska poruka

Darko Momić

Ozbiljnije otopljavanje srpsko-hrvatskih odnosa, ali samo u BiH, počelo je u proljeće 2006. godine dolaskom Milorada Dodika na čelo Vlade Republike Srpske.

Od tada je prošlo skoro punih 13 godina, a rijetko ko se može sjetiti ozbiljnog političkog sukoba između Srba i Hrvata u BiH. Za to je opet najzaslužniji Dodik, koji je pokazao praktično više brige za političke interese Hrvata i formiranje trećeg entiteta od bilo kojeg hrvatskog političara. S druge strane, hrvatski lideri mu nisu ostajali dužni, pa Dodikove ideje i inicijative nisu ostajale bez podrške, a poznato je da je šef HDZ-a BiH Dragan Čović poslije izbora 2014. godine pokušavao da onemogući ulazak Saveza za promjene u vlast na nivou BiH i nastojao da obezbijedi ostanak SNSD-a u zajedničkim institucijama.

Njihovi skladni politički i prijateljski odnosi dostigli su vrhunac na ovogodišnjoj svečanoj akademiji povodom Dana Republike Srpske u Banjaluci, kojoj su prisustvovali Dragan Čović i vrh njegove stranke. Ministar pravde BiH Josip Grubeša poslije dva dana je braneći sebe, svog stranačkog šefa i stranačke kolege od bjesomučnih napada iz Sarajeva zbog prisustva svečanoj akademiji stoički ustvrdio da Dan Republike nije neustavan, čime je na svoju stranku navukao još veći gnjev političke Baščaršije. Ali je zato istovremeno pobrao dodatne simpatije i unaprijed obezbijedio glasove Hrvata iz srednje Bosne, koji najveće prijatelje vide u onima koji se najčvršće odupiru bošnjačkoj politici. U prilog tome svjedoči istinita anegdota da su se 7. oktobra prošle godine mobilni timovi koji na dan izbora obilaze one koji ne mogu da dođu na biračka mjesta i omogućavaju im da glasaju u svojim domovima ili iz bolničkih kreveta u nekoliko hrvatskih kuća u srednjoj Bosni susreli sa pitanjem “mogu li glasati za Dodika”.

Ali da u srpsko-hrvatskim odnosima ne bude baš sve tako skladno, potrudili su se zvanični Zagreb i Beograd. Iz Zagreba su ekspresno smijenili ambasadora u BiH Ivana del Vekija zato što je zajedno sa Čovićem prisustvovao svečanom prijemu povodom Dana Republike, a iz Beograda su odgovorili podnošenjem krivične prijave za ratne zločine nad Srbima u BiH protiv hrvatskog ministra odbrane Damira Krstičevića.

Kad se sve sabere i oduzme, zaključak je da bi iz Mostara i Banjaluke trebali poslati jedinstvenu poruku preko Save i Drine koja glasi: - Nemojte nas više braniti, molimo vas!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Rat i mir
Rat i mir
Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana