Srpski sunovrat

Željka Domazet

Savez za promjene je u proteklom mandatu u Sarajevu značajno doprinio urušavanju pozicije Republike Srpske, a primjera za to je napretek.

 

Jedan od njih je i raspodjela pozicija tokom koje je zarad čuvanja vlastitih davano sve što su Bošnjaci tražili bez imalo protivljenja i galame. Mnoge čelne pozicije na kojima su po raspodjeli trebali da se nađu srpski kadrovi prepuštane su uglavnom Bošnjacima, tako da je zakonska obaveza da se u institucijama BiH mora poštovati popis stanovništva iz 1991. godine ostala samo mrtvo slovo na papiru.

Zbog čudne kombinatorike i ustupanja Bošnjacima pozicija i koje im pripadaju i ne pripadaju, BiH je došla u poziciju da kompletnim obavještajnim sektorom, koji je u svakoj zemlji najosjetljiviji i koji mora poštovati stroga pravila, upravlja SDA ili preciznije rečeno nekadašnji kadrovi bošnjačke tajne službe AID, koji je na američkoj crnoj listi. Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH je već odavno bez ikakvog parlamentarnog nadzora jer je Savezu za promjene u Zajedničkoj komisiji Parlamenta za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne službe smetao kadar SNSD-a, ali im ne smeta kadar nekadašnjeg AID-a, koji po direktivama iz SDA prati koga hoće, koliko hoće i kada im padne na pamet.

Da stvar bude još poraznija, kadar Saveza za promjene, ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, uz saglasnost Savjeta ministara BiH je pokušao da po hitnoj proceduri progura izmjene Zakona o Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji, kojim nisu otklonjeni svi propusti postojećeg zakona koje je utvrdio i Ustavni sud BiH i zatražio da zakon bude izmijenjen. U svemu ovome Savez za promjene ne brine činjenica što Obavještajno-bezbjednosnom agencijom od njenog osnivanja rukovode bošnjački kadrovi. Ovu agenciju nikada nisu vodili ni Srbi ni Hrvati.

Zbog inertnog i podaničkog odnosa Saveza za promjene na čelne pozicije u mnogim vrlo važnim institucijama koje su prema dogovoru trebale da pripadnu Srbima zasjeli su Bošnjaci i poneki Hrvat. Tako je na mjesto prvog čovjeka Direkcije za evropske integracije, Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka i Agencije za državnu službu koja je trebalo da pripadne Srbima zasjeo bošnjački kadar. Nije jasno koji su razlozi Saveza za promjene da aminuje sve zahtjeve Bošnjaka, u prvom redu SDA, ali da će posljedice njihovih poteza biti velike,  neosporno je.

O svemu što se dogovaralo i trgovalo u institucijama BiH javnost će vjerovatno biti upoznata kada se završi ovaj neslavni mandat vladajuće koalicije u institucijama BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana