Srpski predstavnici

Sandra Miletić
Srpski predstavnici

Srbi koji žive u Federaciji BiH imaće u sljedeće četiri godine samo jednog predstavnika u Predstavničkom domu federalnog Parlamenta koji je iz stranke registrovane u Republici Srpskoj - Velimira Kunića iz SNSD-a.

U Livanjskom kantonu SNSD će imati tri poslanika u Skupštini, a DNS jednoga. To je ujedno jedini kanton u FBiH u čijoj skupštini će sjediti predstavnici stranaka registrovanih u Republici Srpskoj.

Klubovi Srba biće tako većinom popunjeni kadrovima iz stranaka iz FBiH.

Za Srbe u FBiH, nažalost, nije novost da imaju minimalan broj svojih predstavnika iz stranaka iz Republike Srpske.

Jer SNSD je na izborima 2006. godine osvojio jedan direktni mandat u Predstavnički dom Parlamenta FBiH, a u Skupštini Livanjskog kantona pet poslaničkih mjesta.

 U Klubu Srba u prošlom sazivu Parlamenta FBiH sedam članova bilo je iz SDP-a BiH, četiri iz SNSD-a, tri iz stranke "Radom za boljitak", i po jedan iz SBiH i Patriotskog bloka BOSS - SDU BiH, te jedan nezavisni kandidat.

Predstavnici stranaka iz RS kažu da je do sada saradnja bila nikakva, da se nisu mogli dogovoriti ni u vezi sa srpskim obilježjima na grbu FBiH.

Tvrde i da su srpski delegati iz SDP-a, SBiH i ostalih stranaka radili ono što su naručili stranački šefovi.

A to je definitivno bilo u suprotnosti sa interesima Srba u FBiH. Tako i one Srbe, kojih u FBiH nema u velikom broju, nema ko da štiti.

Klub Srba zvanično postoji, ali se niko ne sjeća kada je Klub pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa Srba (dok Klub Bošnjaka u RS poteže pitanje zaštite interesa Bošnjaka na sve i svašta) ili se izborio za neki zakon koji je u interesu Srba.

A kada poslanici iz srpskih stranaka i pokušaju nešto da urade, odmah iz ućutkaju i njihovi prijedlozi i sugestije smatraju se apsolutno nebitnim.

Promijeniti se, nažalost, trenutno ne može ništa. Jer i dalje će poslanici iz SDP-a i sličnih partija slušati svoje partijske šefove, a ne zastupati narod koji navodno predstavljaju.

Ostaje nam samo da se nadamo da će oni malobrojni, koji shvataju zbog čega su u Parlamentu, istrajati u svojim stavovima i pokušati da promijene ionako težak položaj Srba u FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana