"Srpski" predstavnici

Vedrana Kulaga Simić

Srbi u FBiH odavno su na marginama. "Gurnuti" u stranu, bez zaštićenih prava i interesa koje bi kao konstitutivni narod u tom dijelu BiH trebalo da imaju.

Takva će slika, nažalost, izgleda i ostati jer nikako da dobiju prave zaštitnike iz jednog prostog razloga - interesi nekih drugih uvijek se probiju na prvo mjesto. Ovog puta taj neko drugi je DF, koji je žestoko krenuo u pohod na mjesta u rukovodstvu FBiH koja treba da budu popunjena kadrovima iz reda srpskog naroda.

Nakon što su u DF-u, sa samo jednom rukom u Klubu Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH, na poziciji srpskog potpredsjednika Federacije vidjeli bivšeg diplomatu Slobodana Šoju, inače nestranačku ličnost - priča se okrenula, a kolo (ne)sreće zastalo na bivšem pripadniku Armije BiH Milanu Dunoviću, njihovom odanom kadru.

Aplauz i podrška stigli su i iz SDP-a BiH, očekivano jer su i sami godinama "branili" boje srpskog naroda u FBiH.

Očekivano i zbog toga što je zbog podrške iz SDP-a Šoja i zamijenjen Dunovićem iako su se u DF-u danima kleli da je Šoja jedini i nezamjenjivi kandidat za potpredsjednika FBiH. Budući da, kako su i u samom DF-u priznali, Šoja nije bio po volji SDP-u, na kraju je ispalo da je Dunović idealan da zastupa interese Srba.

Najgore u cijeloj priči je to što je Klub Srba u federalnom Domu naroda u potpunosti isključen iz dogovora i pregovora o imenu kandidata za potpredsjednika FBiH iz reda Srba. Svi pokušaji da se dođe do rješenja i odblokira formiranje vlasti u FBiH su počinjali, odvijali se i završavali na nekim drugim mjestima, a da to nije bio Klub Srba u kome, ako su neki zaboravili, sjede i drugi delegati iz reda srpskog naroda.

Jer pored SDP-a i DF-a tu je i SNSD, koji ima tri delegata u Domu naroda, ali i druge stranke sa po jednim glasom koje, matematički, imaju kapacitet da predlože kandidata za poziciju potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda. 

Ali ne, DF i SDP, koji, usput, uporno govori da će biti opozicija, su usaglasili stavove - da je jedan bivši pripadnik Armije BiH najbolji zaštitnik interesa srpskog naroda u FBiH. Ovakav rasplet najbolje govori o položaju Srba u FBiH i pravima koja uživaju.

Srbi u FBiH tako ostaju da čekaju pravog predstavnika koji će štititi njihove interese, zastupati stavove i potrebe, a to je, kako sada stvari stoje, daleko i od snova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana