Srpski povratnici

Marijana Miljić Bjelovuk

Da u snijegu ostaju najvidljiviji i najočigledniji tragovi, živa je istina, a posljednjih dana i sedmica ovo se u BiH pokazalo jasno kao sunce.

Iako stanovnici čitave BiH kubure sa snijegom i rijetko na ovim prostorima viđenim debelim minusima, razlike u muci ipak ima. Najveću muku ovih dana ne muče Hercegovci kod kojih je snijeg neuobičajena pojava, niti stanovnici sjevernih opština, već srpski povratnici u FBiH.

Oni su u svakom smislu riječi prepušteni sami sebi.

Štabovi Civilne zaštite u najvećem snježnom nevremenu odustali su od čišćenja snijega u Grahovu, Glamoču i Drvaru.

Iako donekle naviknuti na veće ili manje ignorisanje federalnih vlasti, srpski povratnici nisu mogli ni da zamisle da će i u snježnom nevremenu, kada svako pomaže svakome, bez obzira na nacionalnost ili bilo šta drugo, ostati na cjedilu.

Srpska povratnička sela ostala su zametena i onda kada je u svim drugim mjestima pomoć stizala, pa makar i sa zakašnjenjem. Ljudi u Grahovu, Glamoču i Drvaru prinuđeni su da se sami snađu i da iz sopstvenih sredstava plate čišćenje puteva.

Zbog ovakvog poteza kantonalnih preduzeća zavijano je na desetine sela u ovim opštinama i ne zna se ni približno broj onih kojima je pomoć potrebna.

Ovo nije prvi diskriminatorski potez federalnih vlasti.

FBiH prethodnih godina nije uplaćivala ni planirani novac za razvoj ovih opština i svima je već poznato da su Grahovo, Glamoč i Drvar opustošila šumska gazdinstva u Federaciji, jer su preduzeća sjekla šumu na prostoru ovih opština, a nisu uplaćivala novac koji im pripada.

S druge strane, Vlada RS pomogla je srpske povratnike u Livnu i podijelila pakete pomoći, a izgleda će morati da se angažuje i na područjima Glamoča, Grahova i Drvara kako bi se izbavilo stanovništvo iz zavijanih sela i pružila medicinska pomoć onima kojima je potrebna.

Federalnim vlastima definitivno nedostaje socijalne osjetljivosti, osjećaja za dužnost, ali i altruizma. S obzirom na to da se radi o pomoći, razlike ne bi trebalo da bude...

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana