Srpske žrtve niko ne vidi

Krstina Ćirković
Srpske žrtve niko ne vidi

Muslimanske snage iz Srebrenice, kojima je komandovao Naser Orić, od maja 1992. do ljeta 1995. godine, ubile su 3.267 Srba u selima na području Birča i srednjeg Podrinja.

Stanovništvo na tim prostorima pamtiće krvave pohode jedinica Armije RBiH na srpska sela, koja su redom pljačkana i paljena, i u kojima su ubijani starci, žene i djeca. Samo u Srebrenici ubijeno je 550 Srba, od kojih 73 odsto žena, djece i staraca.

To su činjenice koje otkrivaju istinu o Srebrenici iz drugog ugla. Istinu, koju svi znaju, a koju skoro dvije decenije svim silama pokušavaju da izbrišu. Zbog toga su "Srbi zločinci", a oni drugi "nevini". I te se "činjenice" ne bi se smjele dovesti u pitanje. Tako neki misle, rade i lako "zaboravljaju". I sve to, nažalost, zbog novca.

Ali, mogu li porodice srpskih stradalnika iz Ratkovića, Brežana, Podravanja, Zalazja, Kravice, Bjelovca i drugih srebreničkih i bratunačkih sela zaboraviti Đurđevdan, Vidovdan, Petrovdan, Božić i druge velike pravoslavne praznike, kada je ubijeno više od hiljadu i po srpskih civila i vojnika? Ne mogu. Oni pamte i, ogorčeni na pravosudne institucije BiH, poručuju da nikada neće prestati da se bore za pravdu.

Srodnici stradalih Srba, naročito oni koji su svjedočili u Hagu, ne mogu da vjeruju da Međunarodni sud pravde i haški "stručnjaci" nisu vidjeli odgovornost Orića za brojna nedjela koja su počinjena u srpskim selima oko Srebrenice.

Nisu uvidjeli, ili to nisu željeli, da je na području ove i susjednih opština planirano i dobro organizovano etničko čišćenje srpskih sela sve do Drine.

- Sa dušmanima se mora definitivno i za svagda raščistiti. Uzmimo sebi za zadatak da smo mi ti koji moramo jednom za svagda raščistiti te stvari i očistiti ih od svojih avlija - zapisao je Orić u svojoj knjizi "Srebrenica svjedoči i optužuje" riječi kojima je sokolio svoje vojnike pred pohode na srpska sela.

I to je činjenica koja bi mogla ići u prilog pravdi kojoj se godinama nadaju očevi, majke, sestre, braća i djeca ubijenih Srba. Ali, ako se priči o Srebrenici dodaju ova i slične činjenice, onda će svi drugi morati da dokazuju da nije istina "ono što je istina". To je sada mukotrpno i teško.

Ožalošćenim srpskim porodicama nema utjehe. Njihov bol i tuga za najmilijima ostaće vječno su srcima i ranjenim dušama. A Sudu i Tužilaštvu BiH, kao i Haškom tribunalu, mrlja u radu postaje svakim danom veća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana