Srpska zemlja

Vedrana Kulaga Simić

BiH još za sobom vuče brojne ratne korijene kojih nikako da se riješi jer, kako neki kažu, nije dovoljno vremena prošlo, ali nije pogrešno ni reći da određenim politikama odgovara takvo stanje i da konstantno potpiruju vatru na tom opasnom terenu.

Srpski narod u FBiH je, prema svim statistikama, doveden na rub. Tačku na sve spekulacije stavio je posljednji popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH koji je to potvrdio na papiru, a mnogi upozoravaju da će nova provjera stanja, koja treba za koju godinu da uslijedi, pokazati daleko goru situaciju.

Život i prevelika žal za zemljom mnoge je nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma vratio na ognjišta koja su uglavnom bila zgarišta. I to su uspjeli da, malo po malo, naprave ponovo ugodnim mjestima za život i da krenu iznova u nove bitke za opstanak na vjekovnim ognjištima. Neki se nikada nisu vratili, a iza njih su ostale kuće, okućnice te nepregledna imanja na koja su drugi došli da žive te da ih obrađuju, iako su stvarni vlasnici i dalje Srbi.

Tako su, iz dana u dan, počele da se kroje nove priče na području FBiH, novi "popisi" i upisi zemljišnih posjeda, a u određenoj mjeri moglo bi se reći i pod velom tajne jer stvarni vlasnici sa papira nisu naročito traženi, već su pozivani putem službenih oglasa i glasila.

Za te pozive mogli su da čuju oni koji nisu otišli daleko. Mogli su i čuli oni Srbi koji danas žive na području Republike Srpske ili Srbije te oni koji imaju nekoga od rodbine ili nekadašnjih komšija u opštinama FBiH. Drugi teško da su mogli upratiti i ispratiti što piše u federalnim glasilima te je tako otvoren prostor za tihu otimačinu srpske zemlje, ali na legalan način kako bi to, eventualno, kasnije neko mogao da "pobije".

Broj onih koji su se javili nadležnim kancelarija u Srpskoj za ta pitanja je, ipak, ulio određenu nadu da srpska zemlja u FBiH može biti sačuvana i da neće, tek tako, pasti u tuđe ruke.

To je, ujedno, bio okidač za Republiku Srpsku i Srbiju da se ponovo ujedine u zaštiti srpskog naroda i imovine te krenu u ozbiljnu kampanju, a krajnji cilj je da dolazak do što više onih koji su život nastavili daleko izvan granice i jedne i druge republike kako bi im prenijeli namjere FBiH. Da bi spoznali u kakve je planove upala njihova očevina ili djedovina, a oni će biti ti koji će donijeti konačnu odluku šta dalje.

Da li će podebljati svoja prava na vjekovnim ognjištima ili će izniklo šiblje, s punim pravom, krčiti neko drugi. Da li će sačuvati srpsku zemlju i imanja na srpskim imenima i prezimenima ili je bez potpisa predati u tuđe ruke. Sudbina imovine u FBiH će, u dobroj mjeri, zavisiti od njihove odluke.

+++++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana