Srpska sloga

Željka Dobrić
Srpska sloga

Republika Srpska sada više nego ikada mora da progovori jednim odlučnim glasom, jer će se poslije formiranja vlasti na nivou BiH insistirati na izmjenama Ustava BiH, očekuju se pritisci na Republiku Srpsku, nastojaće da je oslabe i iscrpe joj nadležnosti. Predstavnici SNSD-a, SDS-a, pa i PDP-a koji su prošli u Parlament BiH stanovnicima Republike Srpske duguju jedinstvo i slogu, da bi se očuvala Srpska.

SDS se promoviše kao tvorac Republike Srpske i u vrijeme predizborne kampanje se deklarisala kao stranka koja će se zalagati za njeno očuvanje. Sada je prilika da održi obećanje dato biračima. Na SDS-u je odgovornost i obaveza da nađe zajednički jezik sa SNSD-om, da bi očuvali i učvrstili položaj RS u Sarajevu. Lični interesi i sitna korist u ovom slučaju ne smiju da budu ispred interesa Republike Srpske, koja je konačno stabilizovala svoju poziciju i zaustavila prenos nadležnosti i slabljenje svojih institucija.

Srpski glasovi u Parlamentu BiH moraju se ujediniti da bi se taj položaj očuvao. Rukovodstva partija moraju da pokažu političku zrelost i ne nasjednu na slatka obećanja koja očigledno posljednjih dana daje Zlatko Lagumdžija kome je u ličnom, ali i političkom, interesu slabljenje SNSD-a kao stranke koja posljednje četiri godine kategorički govori "ne" jačanju institucija BiH na račun RS.

U SDS-u tvrde da znaju šta je to u interesu Republike Srpske, pa je red da to i brane u Parlamentu BiH. Treba se nadati da zarad nečijih sitnih ličnih interesa neće rizikovati svoj položaj "tvorca Republike Srpske".

Jedini problem ostaje Mladen Ivanić i njegovi istupi koji su bili na štetu Republike Srpske, pa njegovo šurovanje sa SDP-om da bi ga progurali kao "srpskog Komšića" u Predsjedništvu BiH, ali i njegovi potajni pokušaji da ubijedi SDS da se prikloni Lagumdžiji.

Sva je sreća da je PDP osvojio samo jedno poslaničko mjesto u Parlamentu BiH. Još samo da SDS ostane dosljedna stavu da je očuvanje Republike Srpske primarni interes njenih građana ali i političara.

Na Mladenu Bosiću je odgovornost da pravilno procijeni kako će zaštiti taj interes, saradnjom sa Mladenom Ivanićem i Zlatkom Lagumdžijom ili sa Miloradom Dodikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana