Srpska posla, Bratić moj

Darko Momić

Jedinstvo srpskih političkih partija demonstrirano na prošlosedmičnom sastanku kod srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika nije potrajalo ni sedam dana.

Poslanici SNSD-a i PDP-a prije dva dana su u republičkom parlamentu vodili žestoki verbalni rat. Ni jedni, ni drugi nisu birali riječi, optužbe i uvrede u raspravi o prijedlogu PDP-a da se u dnevni red Narodne skupštine Republike Srpske uvrsti odluka o smjeni potpredsjednika Skupštine i funkcionera SDA Senada Bratića.

PDP-ovci su svoj prijedlog temeljili na tvrdnjama da funkcioneri stranaka koje dovode u pitanje ime Republike Srpske ne zaslužuju da budu u rukovodstvu najvećeg zakonodavnog tijela u Srpskoj. Na prvu bi se reklo da im je argument opravdan, a u stvari je riječ o jeftinom politikantstvu i političkoj kratkovidosti. U namjeri da se malo dodvore biračima u Srpskoj, PDP-ovci su poletjeli da se prikažu većim Srbima nego što treba i zatražili su osvetu i odmazdu za inicijativu SDA. Bilo bi u redu, što su im poručili i iz SNSD-a, da su zatražili da se njihova inicijativa u skladu sa dogovorom i zaključcima sastanka kod Milorada Dodika nađe na prvoj redovnoj ili vanrednoj sjednici Narodne skupštine nakon što SDA i zvanično uputi svoju sumanutu inicijativu Ustavnom sudu BiH. To bi bilo i politički mudro i nacionalno odgovorno, a žurbom su samo rizikovali da oštricu optužbi zbog eventualne Bratićeve smjene okrenu prema Republici Srpskoj. (Doduše, moguće i da im je to bio cilj, ali u tom slučaju su sve optužbe SNSD-a na njihov račun da su izdajnici blage.)

S druge strane, nisu ni poslanici SNSD-a pokazali preveliku državničku mudrost, jer umjesto da se zaustave na navedenim osudama inicijative PDP-a, i oni su pokazali da im je korišćenje otrcanih fraza i floskula jače strana od poznavanja zakonodavstva na nivou BiH. Poslanici najjače srpske stranke tražili su da ministri iz PDP-a, ali i SDS-a podnesu neopozive ostavke na funkcije u Savjetu ministara BiH, uz obrazloženje da je na njegovom čelu takođe kadar SDA Denis Zvizdić, koji je mnogo zdušnije nego Senad Bratić podržao inicijativu svoje stranke, da tako blokiraju rad Savjeta ministara i da će SNSD u tom slučaju automatski podržati prijedlog PDP-a. Isto kao i za inicijativu PDP-a, na prvu bi se reklo da su im argumenti opravdani, a u stvari su zaboravili na izmjene i dopune Zakona o Savjetu ministara BiH iz 2007. godine koje je nametnuo tadašnji šef OHR-a Miroslav Lajčak, kojima se praktično onemogućava blokada rada i odlučivanja u Savjetu ministara u slučaju nedolaska ministara iz jednog naroda na sjednice.

E zato se ono što i jedni i drugi rade na sjednicama Narodne skupštine Republike Srpske ne zove politika, već - srpska posla.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Rat i mir
Rat i mir
Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana