Srpska okupljanja

Vedrana Kulaga Simić

Stanovnici Srpske danas, 14. maja, u Banjaluci treba da pokažu svoje dostojanstvo te da su daleko iznad politike kao i stranačkih interesa i da sve što hoće je da pokažu da su nezadovoljni ili zadovoljni stanjem na području gdje žive, na šta imaju pravo. Danas je njihov dan.

Priča o protestima, kontraprotestima, mitinzima ili kako ih ko naziva traje već danima. Građani su mogli da čuju hiljade izjava, informacija, kontrastavova i stavova, ali ključne riječi u cijeloj sagi o okupljanjima jesu sloboda, bezbjednost i mir.

Sloboda - jer svaki čovjek ove zemlje ima pravo da kaže šta misli, da li je zadovoljan ili nije stanjem, šta treba da bude promijenjeno i na koji način. To pravo nikom ne može da bude oduzeto ili gurnuto pod tepih, ali da bi sve prošlo kako i treba, ne smije da bude incidenata.

Niko ne smije da ruši ono najbitnije, a to je mir u RS jer je za njega previše dato da bi sada, u jednom danu bio doveden u pitanje.

I jedan i drugi organizator imaju svoje razloge zašto treba da baš danas izađu na banjalučke ulice i uz podršku naroda kažu zašto su baš oni u pravu, a nisu oni drugi. Oni na to imaju pravo, ali je činjenica da je situacija uzburkana i da je malo potrebno da eskalira.

Zadatak pripadnika MUP-a RS je da do toga ne dođe. I oni su na listi odgovornih za subotnje jutro koje dolazi i moraju da budu na visini zadatka i nesvrstani jer je narod jedan, a samo su različite muke i stranačke ideologije.

Republika Srpska je, barem bi to trebalo da bude, zemlja svih, i SNSD-a, i SDS-a, i PDP-a i radikala, socijalista, ali i djece, omladine, studenata, zaposlenih i nezaposlenih kao i svih penzionera. To treba da bude viđeno i na skupu jednih i na skupu drugih. Problema u RS ima, to niko ne može da spori. Nezadovoljnih, takođe, ali je nepobitna činjenica da i razgovor, odnosno dijalog treba da postoji jer paljenje i rušenje objekata neće nikada popraviti stanje. To je moguće na izborima, glasanjem za one za koje smatrate da mogu da povedu narod i Republiku ka boljem sutra, ali je činjenica da će uvijek biti pobjednika i gubitnika.

Na okupljanjima u Banjaluci ne smije da bude ni jednih ni drugih, ni nemira ni incidenata, jer kako siješ, tako ćeš i da žanješ!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana