Srozavanje Parlamenta

Željka Domazet

Da se nerad i ćutanje debelo isplate, najbolji dokaz je neaktivnost parlamentaraca.

 

Među onima koje je narod birao na direktnim izborima za Parlament BiH ima i onih koji se tokom četvorogodišnjeg mandata nijednom ne jave da diskutuju, ne postave bilo kakvo poslaničko pitanje, niti pokrenu ikakvu inicijativu. Nerijetko, nažalost, i oni koji upute inicijative uglavnom predlažu nešto za šta se unaprijed zna da neće proći.

Nije rijetkost ni to da mnogobrojne sjednice parlamentarnih komisija bivaju otkazane zbog nedostatka kvoruma, a i sami domovi nerijetko zasjedaju na ivici, pa se jedva namakne dovoljan broj prisutnih da bi odluke bile izglasane.

Osim toga, javna je tajna da poslanički materijal oni kojima je on namijenjen često ne čitaju i ne analiziraju prije sjednice.

Pojedinci u Parlamentu tvrde da neke njihove kolege ne znaju ni koliki je budžet koji usvajaju, a kamoli bilo šta drugo što je na dnevnom redu.

Naprosto, u poslaničkim klupama su samo kao brojevi i nakon četvorogodišnjeg mandata sigurno ih niko ni po čemu neće i ne može pamtiti.

Tokom parlamentarne rasprave u klinču su uvijek isti poslanici, inicijative se prosljeđuju od istih izabranih zvaničnika, a kada se novac sliva u džepove, ni po čemu se ne razlikuju oni koji revnosno čitaju materijale, zdušno ih obrazlažu, napadaju ili brane od onih koji čak ne znaju ni o čemu se raspravlja.

Da u ovoj zemlji ima bilo kakvog reda, onda bi svi oni koji debelo naplaćuju svoje ćutanje morali biti sankcionisani.  A zbog činjenice da se bezočno troši novac svih poreskih obveznika, trebalo bi napraviti i reviziju učinka svakog poslanika ponaosob.

Zbog svega ovoga nije ni čudo što se iz godine u godinu srozava uloga Parlamenta i da iz godine u godinu radi bez ideja i dobrih inicijativa.

Bude li se ova praksa nastavila, milionska ulaganja imaćemo samo za nerad i neradnike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana