Sreski špijun

Darko Momić

BiH je zbog svog geografskog položaja oduvijek bila poligon na kojem sve moguće obavještajne službe izvode svoje “operacije” i zato su samo laici bili iznenađeni prošlosedmičnim tvrdnjama da agenti hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) već duže vrijeme sprovode obavještajnu operaciju i vrbuju pripadnike selefijskog pokreta za neke svoje ciljeve.

Da je baš sve u toj akciji onako kako je objavio portal “Žurnal.info” ne vjeruje ni onaj ko je to objavio, ali da od toga nema baš ništa, ne vjeruje niko. Znači, nema nikakve sumnje u to da su hrvatski obavještajci sprovodili neke aktivnosti, a da li je sve bilo baš onako kako tvrde novinari po službenoj dužnosti s ove ili one strane, to je već u domenu obavještajnog rada i neka se time bave drugi.

Ono što je juče, dok se polako sliježe prašina na pomenutu “Žurnalovu” aferu, okupiralo javni prostor je “Fejsbuk” objava ratnog komandanta Armije RBiH Nasera Orića. Srebrenički gospodar života i smrti objavio je selfi uz tvrdnju da je napravljen na planini iznad Valjeva, kao i fotografiju na kojoj, kako tvrdi, u restoranu u Užicu kafeniše sa jednim od novinara, publicista i režisera po službenoj dužnosti Avdom Huseinovićem.

Da je baš sve kako je objavljeno na “Fejsbuku” i da su selfi fotografije napravljene iznad Valjeva i u Užicu ne vjeruje ni onaj ko ih je napravio, a da nisu plasirane po diktatu, u režiji i za potrebe neke obavještajne službe, ne vjeruje niko. Znači, postoji opravdana sumnja u to da je Orić slobodno ušao u Srbiju, slikao se po Kalabićevom rodnom kraju i pio kahvu iz fildžana u Užicu, ali da je u pozadini svega neka obavještajna vrteška, ne treba da sumnjaju ni najveći skeptici. O kakvoj vrtešci se radi, time će se opet baviti oni kojima je to posao i koji su za to plaćeni, ali nekako se teško oteti utisku da u svim tim igrankama i vrteškama, Srbi i Republika Srpska igraju sporednu ulogu.

Jedan od razloga za takvo stanje stvari sigurno je i to što igraju sporednu ulogu u Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji BiH od njenog formiranja. Zato su najave iz tabora izbornih pobjednika u Srpskoj da je krajnje vrijeme da srpski kadar zasjedne u fotelju prvog obavještajca BiH nacionalno odgovorne i ohrabrujuće.

Nema veze ni ako je u nekoj kuhinji osmišljeno da na čelu parlamentarne komisije za nadzor nad radom OBA, koju po zakonu mora da vodi poslanik iz opozicionih redova, a koja još nije formirana, bude poslanik SDS-a Dragan Mektić.

Ili što bi Branislav Nušić rekao - Aleksa Žunić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana