Srećno ti bilo, Evropo

Aleksandar Stojanović

Dok visoki predstavnik u BiH Valentin Incko u svojim izvještajima prigovara Republici Srpskoj što studentski dom u Palama na ulazu ima tablu sa imenom prvog predsjednika RS Radovana Karadžića, Bošnjaci predvođeni Šefikom Džaferovićem podržavaju ideju da se otvori “kancelarija za vezu” kvazidržave čiji su glavari nedavno optuženi za zvjerske ratne zločine na teritoriji južne srpske pokrajine.

Osnovna zamisao pri uvođenju visokog predstavnika bila je ta da on doprinese razvoju i demokratizaciji BiH, ali po ko zna koji put u svojim izvještajima on se bavi marginalnim stvarima za građane, pa udarajući na identitet i istoriju jednog naroda krizu dodatno produbljuje. Zato o ovakvim njegovim potezima ne treba trošiti ni riječi, jer njegov jedini zadatak je da od BiH napravi uzavreli kotao koji će kad-tad eksplodirati.

S druge strane, na tragu takvog djelovanja, našli su se i lažni pacifisti i građanisti, oličeni u najvišem rukovodstvu SDA. Dok na svakom ćošku propagiraju mit o žrtvi, na kojem grade svoj identitet i uz sve što ima u nazivu “srpsko” stavljaju predznak “genocidno”, sa dokazanim teroristima i koljačima planiraju “kancelariju za uspostavljanje kulturne i obrazovne saradnje” sa samoproglašenim Kosovom. Kako to lijepo zvuči, tako upakovano u jedan bezbrižni paket. Šteta je samo što se kulturno nasljeđe “Kosova” zasniva na otetoj imovini, razrušenim i zapaljenim crkvama, polomljenim nadgrobnim pločama, a bošnjačka kultura ne postoji prije dolaska Osmanlija na ove prostore.

Na toj kvazikulturi gradili su i obrazovanje, pa tako danas njihovi đaci uče iz knjiga koje su napisane na osnovu političkih i ideoloških govora ratnih zločinaca i srbomrzaca. Kako je to i takvo gradivo očišćeno od svake realnosti i činjenica, možemo slobodno reći da je riječ o polupismenim društvima, a takvim društvima ne preostaje ništa drugo nego da se drže zajedno i stvaraju zajedničkog neprijatelja.

Nije samo polupismenost njihova zajednička spona, ima mnogo sličnosti i u onome što su činili mudžahedini bliski Šefiku Džaferoviću i pripadnici terorističke OVK Hašima Tačija, pa i s te strane brine inicijativa o “kancelariji za vezu”. Opravdana je bojazan da bi umjesto predstava, književnih večeri i udžbenika, to mogla biti kancelarija u razmjeni ideoloških mišljenja i zajedničkog djelovanja na satanizaciji Srba. Po principu “drž'te lopova (teroristu)”, pod plaštom evropejstva i zapadnjaštva te garniture stvaraju najveća uporišta paramilitarnih islamskih jedinica u Evropi, praveći se naivni kada se tako nešto pomene u evropskim parlamentima i negirajući radikalni islamizam.

Ali, ako je tabla sa imenom Radovana Karadžića najveći problem za mir u svijetu, srećno ti bilo, Evropo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana