Sreća i gorčina

Željka Domazet

Nakon višegodišnjih pokušaja da bude napravljen kakav-takav pomak u BiH, ova zemlja je konačno podnijela aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji.

U svakoj normalnoj zemlji to bi bio izuzetan povod za zadovoljstvo i radost, ali je u ovoj našoj predaja aplikacije prošla sa dozom gorčine i nevjerice.

Uoči predaje aplikacije zvaničnicima Evropske unije, iz BiH su pljuštale prognoze da ćemo sredinom naredne godine dobiti status kandidata, isticano je da ova zemlja grabi krupnim koracima prema evropskoj porodici, da se reforme sprovode. Ali, kada se sve prosije kroz surovo sito realnosti, iza takvih prognoza stoji samo ocjena da nema ničega.

Jer BiH nije ni nakon gotovo tri godine ustanovila koliko ima stanovnika, bez čega ne može ni korak naprijed. Izborno zakonodavstvo joj je puno propusta, jer niti je uspjela da riješi pitanje grada Mostara, niti popunu delegata iz reda srpskog naroda u Federaciji, a godinama se ne rješava ni pitanje odluke "Sejdić i Finci".

Tu je i još neriješeno pitanje prilagođavanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji je za privredu BiH biti ili ne biti.

Sjenu na aplikaciju stavio je ponajviše način usvajanja mehanizma koordinacije, iza kojeg nije stala Republika Srpska, pa samim tim taj dio uslova za kredibilnu aplikaciju, zbog kojeg su potrošene godine, mjeseci, dani i sati usaglašavanja, zapravo nije ni dogovoren.

Ukratko, aplikacija se svela na običan komad papira, iza kojeg nema ničeg drugog.

Ono što je u svemu ovome dobro jeste samo činjenica da je ova zemlja predala aplikaciju i, prostim rječnikom rečeno, konkurisala za porodicu Evropske unije. Ono što nije dobro je to što, kako stvari sada stoje, predaja aplikacije BiH za članstvo u EU najviše liči na konkurisanje običnog smrtnika za neki elitni posao za koji se već unaprijed zna ko će biti primljen i gdje je konkurs samo puka forma.

Dani i godine koje slijede sigurno će pokazati koliko je i sama EU stabilna, koliko će posezati za proširenjem, a BiH u svemu tome biće samo usputna priča i na repu rješenja.

No bez obzira na sudbinu aplikacije, ova zemlja bi morala zarad svog opstanka da se okrene unutrašnjem dogovoru, da nadležni ne usvajaju dokumenta iza zakovanih vrata i da se okrene vlastitom opstanku u ovim turbulentnim vremenima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana