Srebrenički izbori

Goran Maunaga

Niko nije očekivao da će izborni proces u Srebrenici proteći bez i najmanjeg problema, ali je malo ko očekivao ovo što se sada dešava.

Iako je, prema preliminarnim podacima i na osnovu skoro 90 odsto prebrojanih glasova, srpski kandidat Mladen Grujičić osvojio skoro 4.000 glasova, a aktuelni načelnik Srebrenice Ćamil Duraković 1.650, Duraković ne odustaje od pokušaja da pobijedi Grujičića na bilo koji način.

Pa tako od Durakovića stiže optužba za optužbom, traži se novo prebrojavanje, bošnjački članovi izbornih komisija tvrde da su pod pritiskom policije iz RS...

Zato upozorenje MUP-a Republike Srpske da član CIK-a Suad Arnautović i predsjednik Opštinske izborne komisije Nermin Alivuković pokušavaju da lažnim informacijama i manipulacijama dovedu u pitanje izborni proces u toj opštini, treba shvatiti najozbiljnije.

Manipulacije, laži i nepovjerenje dostigli su takav stepen da je CIK odlučio da ponovno brojanje glasova sa pet biračkih mjesta bude dovršeno u prostorijama te komisije u Sarajevu, mada, sudeći po različitim stavovima članova opštinske i te komisije, povjerenje ni u CIK nije potpuno.

A i kako bi bilo kad su godinama poznate mahinacije glasovima birača u Srebrenici i kad je javna tajna bilo prijavljivanje velikog broja birača na lažne adrese. Pa je samo na jednoj znalo biti prijavljeno i nekoliko desetina onih koji su godinama glasali za bošnjačke predstavnike u toj opštini.

To je ove godine prvi put spriječeno, a velikom uspjehu srpskog kandidata za načelnika opštine doprinijelo je i to što su se oko te kandidature složile sve srpske stranke. Zato ogromna i nedostižna prednost Grujičića nikoga i nije trebalo da iznenadi.

U narednim danima najvažnije je da dobra bezbjednosna situacija u Srebrenici bude očuvana i da, naravno, prebrojavanje glasova bude regularno jer načelnik treba da bude onaj koji je uistinu dobio povjerenje građana. A svima u Srebrenici prioritet treba da bude bolji život stanovništva koji sasvim sigurno neće donijeti svađe i podjele.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana