Srebrenički biznis

Vedrana Kulaga
Srebrenički biznis

Agencija za obezbjeđenje "BH sigurnost" iz Tuzle, iza koje stoji Naser Orić, jedna je od desetina malih i srednjih preduzeća koja su dobila bespovratna sredstva u okviru programa Savjeta ministara BiH za oporavak i razvoj opštine Srebrenica.

Firma je dobila ukupno 46.168 maraka, uz obavezu da zaposli devet radnika, a u opštini tvrde da je dobijeni novac utrošen za nabavku potrebne opreme i ostalih pratećih sadržaja za određenu djelatnost.

Postavlja se pitanje zbog čega su zaposlene osobe uopšte zaposlene s obzirom na to da "BH sigurnost" ne obezbjeđuje nijedan objekat na području Srebrenice? Izgleda da su zaposlene osobe samo radnici na papiru koji, doduše, primaju redovnu platu. Zbog čega? Da li to samo privremeno nemaju posla ili služe kao dobar paravan za nešto sasvim drugo?

Agencija "BH sigurnost" otvorila je poslovnicu u Srebrenici, postoji monitoring tim koji nadgleda da li je novac utrošen na pravi način, a ta poslovnica i njeni zaposleni ništa ne rade. Čudno.

Kažu da se "BH sigurnost" bavi obezbjeđenjem objekata raznih poslovnih banaka i nekih drugih zgrada, ali ne i u Srebrenici.

Nevjerovatno je da neko dobije poveću sumu novca kao podsticaj za projekat pod nazivom "Program Savjeta ministara BiH za obnovu i razvoj opštine Srebrenica", a da pri tome u toj opštini ne radi ništa što bi doprinijelo razvoju i obnovi opštine.

A u pomenutoj firmi navode: "Bavimo se fizičkim i tehničkim obezbjeđenjem lica i imovine, ali trenutno nikoga ne štitimo u RS. Mi smo zaposlili pet radnika koji trenutno nemaju posla, ali dobijaju redovno platu. Trenutno ne štitimo nijedan objekat u Srebrenici". Ostali izjavljuju da je "BH sigurnost" aplicirala po osnovu stimulacije malih i srednjih preduzeća za projekat Savjeta ministara i ispunila tražene uslove, i tako su dobili ta sredstva".

U Srebrenici jeste registrovana poslovna jedinica "BH sigurnosti" na adresi Crni Guber b.b., ali po svemu sudeći, radi se o fiktivnoj adresi na kojoj ni telefonski broj nije u funkciji. I broj, u skladu sa ostalim, ne radi.

Jedno je u cijeloj toj priči sigurno. Prvu tranšu od 29.013 maraka "BH sigurnost" je dobila početkom prošle godine, a drugu od 17.155 maraka krajem prošle godine. Pare su "legle", ali na koji račun? I kome? I zašto?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana