Srebrenički aršini

Krstina Ćirković
Srebrenički aršini

Politika dvostrukih aršina, koju u Srebrenici već deset godina sprovodi Stranka demokratske akcije, tako se dobro "primila" da se njene posljedice osjećaju na svakom pedlju ove opštine.

Ilustracija ove konstatacije je neznatan povratak u srpska sela, neobnovljena infrastruktura u njima i zabrinjavajuća nezaposlenost Srba. Na drugoj strani, obnovljene su kuće i putevi za bošnjačka sela, a u većini preduzeća i Administrativnoj službi opštine zapošljavaju se, uglavnom, povratnici Bošnjaci.

Na neravnopravan tretman srpskih povratnika ukazivali su, više puta do sada, srpski predstavnici vlasti i Boračke organizacije. Nije bilo jasno zašto Srbi koji su, kao i Bošnjaci, protjerani sa područja te opštine, nikada nisu dobili status povratnika. Do odgovora se ipak brzo došlo, jer je objelodanjeno da međunarodne organizacije ulažu svoja sredstva za obnovu kuća samo povratnicima, a samim tim samo Bošnjacima, koji su dobili taj status.

Zbog toga danas nema povratnika u srpskom selu Zalazje. Nema ni u Krnjićima, jer se iz tog sela nedavno iselio jedini povratnik. Ima sela, poput Ratkovića, koja su opustjela 21. juna 1992. godine i u kojima još nije izgrađena nijedna kuća. Ništa bolja situacija nije u Radoševićima, Kostolomcima, Osatu...

Predsjednik Skupštine opštine Radomir Pavlović, opštinska Boračka organizacija, Organizacija zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, kao i mještani brojnih srpskih sela ukazivali su na nepravdu, koju bošnjačka vlast čini većinskom narodu u Srebrenici. Upozoravali su da je zbog toga ovu opštinu od 2000. godine napustilo oko 10.000 Srba, te da se zbog primjene dvostrukih aršina, još nije vratilo blizu 5.000 srpskih porodica.

Mještani Studenca upozorili su nedavno da im prijeti nestanak sa ovih prostora.

Politikom, koja je kreirana u Sarajevu, Srbi u Srebrenici i okolnim selima dovedeni su u neravnopravan položaj i kada je u pitanju istina o ratnim događajima i pravda za žrtve tog naroda. Činjenica da još niko nije odgovarao za stotinu opljačkanih i popaljenih srpskih sela i zaselaka, te svirepa ubistva više stotina srpskih civila potvrđuje, još jednom diskriminaciju prema Srbima.

A da se, barem neko, ozbiljno pozabavio problemima, došao bi do važne činjenice i potvrde da je lokalna bošnjačka vlast, opstrukcijama i diskriminatorskim odnosom prema Srbima, potvrdila da su oni u Srebrenici građani drugog reda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana