Srebreničke donacije

Krstina Ćirković

Današnja slika Srebrenice i ljudi koji jedva sastavljaju kraj s krajem ukazuje na loše vođenje jedne opštine, ali i brojne malverzacije, od pokradenih donacija do fiktivnih glasača.

Izvan Srebrenice su formirani timovi "dušebrižnika" koji su motrili na svaku marku, ne zato što im je stalo do stanovnika, već zato što su mogli dvije decenije da drže pod kontrolom "zlatnu koku" i sve što je stizalo u Srebrenicu.

Ali, i njima je konačno odzvonilo. To su poručili novoizabrani lokalni funkcioneri, koji će pokrenuti istragu o zloupotrebama donacija koje su, očigledno, završile u džepovima onih koji žive daleko od Srebrenice.

Pitanjem ko je kriv što nisu stigle stotine miliona maraka doniranih za ljude koji ovdje žive još se niko nije ozbiljno bavio. Javnosti je nepoznato gdje je nestao novac namijenjen za otvaranje pogona, obnovu kuća, nabavku poljoprivrednih mašina...

Slike s terena i oskudan život u djelimično obnovljenim kućama ukazuju na činjenicu da su u Srebrenicu stizale samo mrvice od milionskih donacija kojima su se pred kamerama hvalili i predstavnici međunarodne zajednice i baščaršijski političari. Ovi drugi su imali razlog za to jer su na račun "senzibilnosti" pokupovali stanove daleko od Srebrenice. Zahvaljujući donatorima izgradili su i veleljepne kuće u srebreničkom naselju Jezero.

Ali, ni to im nije bilo dovoljno. Kad su nestale donacije ekonomski jakih zemalja, sa lakoćom su, koristeći se političkim preporukama i rodbinskim vezama, dolazili do novca koji je opština izdvajala iz budžeta za projekte obnove kuća i otvaranje novih radnih mjesta.

Tako su se na spiskovima za te donacije našli pojedinci koji žive u luksuznim kućama, kao i oni koji su uzimali novac iz opštinske kase obećavajući da će pokrenuti proizvodne pogone i zaposliti Srebreničane. Odanost vladajućim lokalnim strukturama bila je dovoljna za prolaz u takvim projektima. Epilog takvih "ulaganja" bilo je zatvaranje tek otvorenih firmi i slanje na biro onih koji su se nadali dugoročnom rješenju pitanja zaposlenja.

Ipak, istina o donacijama i drugim zloupotrebama vezanim za Srebrenicu mora ugledati svjetlost dana. Javnost će, kad-tad, morati prihvatiti činjenicu da se Mladena Grujičića i većinske srpske vlasti ne boje čestiti građani.

Krajnje je vrijeme da se konačno razotkriju oni koji su se godinama "ugrađivali" u milionske donacije i bogatili se na račun onih koji jedva preživljavaju.+++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana